Jde to podle plánu, prohlásil Putin! Pojď se potkat, ale ne na třicet metrů, vzkázal Zelenskyj

Putinovo pokrytectví bere dech. Ruský diktátor prohlašuje, že Ukrajinci jsou „extrémní gangsteři“, a obviňuje je, že používají civilisty jako „lidské štíty“, zatímco jeho „mírové sbory“ neúnavně bombardují domy ukrajinských rodin. Vedle Putinova nestoudného projevu měl životní tiskovku prezident Volodomyr Zelenskyj. Na ní promluvil jako kdysi Winston Churchill v předvečer války s Hitlerem.

Tento projev, jeden z prvních, co Putin pronesl na veřejnosti od oznámení zahájení jeho rádoby „speciální operace“ před osmi dny, rozhodně nikoho neuklidní v tom, že se válka blíže ke konci nebo že Rusko lze přivést k jednacímu stolu bez dalšího prolévání krve.

Putin jako kolovrátek opakoval ty stejné lži, označil Ukrajince za „extrémní gangstery“, dále prohlásil, že jejich armáda používá civilisty jako „lidské štíty“. Naopak své vojáky oslavil jako hrdiny, kteří bojují za záchranu nevinných životů,a vychválil se, že jeho invaze probíhá přesně podle plánu a harmonogramu, což je ohromující projev pokrytectví a naprostého popírání reality.

Pro svá tvrzení nepředložil žádné důkazy.

„Chci říct, že speciální vojenská operace postupuje přísně v souladu s harmonogramem, podle plánu. Všechny stanovené úkoly se úspěšně plní,“ citovala Putinova slova ruská agentura TASS.

Vladimir Putin „vykazuje znaky psychopata“, kterého lze odradit od jeho činů pouze „věrohodnou hrozbou síly“, tvrdí odborníci.

Jeden rozdíl je jasný jako facka. Putin je viditelně rozrušený, protože nesmyslná válka s Ukrajinou se pro něj nevyvíjí vůbec dobře. Ruská armáda narazila na houževnatý odpor a neuvěřitelnou odvahu ukrajinského lidu. Sen o Velkoruské říši se mění v noční můru.

Evropa se probudila ze „zimního spánku“ a západní sankce jsou bolestivější, než předpovídali i evropští či američtí pozorovatelé. Veškerá naděje na rychlé vítězství je nyní zmařena a Putinovi zbývá k dosažení svých cílů dlouhá, krvavá a nákladná válka.

Sejděme se, ale ne na 30 metrů, vyzval Putina Zelenskyj

Vedle putinovské chladné rétoriky se stále se opakujícími floskulemi o „ukrajinských nacistech a speciální operaci“ proběhl zcela jiný projev. Hodinový brífink prezidenta Volodymyra Zelenského s novináři.

I přes viditelnou únavu a stres stojí Zelenskyj v čele svého lidu jako dokonalý lídr a je těžištěm ukrajinské síly.

Jeho proslov by se dal přirovnat k Churchillovi v předvečer druhé světové války, kdy i on se ukázal jako skvělý lídr v krizové situaci. Zelenského projev byl místy rozrušený a emocionální, zároveň otevřený a přímý. Svá slova směřuje na lidskou schopnost empatie. To je jeho síla. Chvíli mluví jako prezident, chvíli jako obyčejný ukrajinský člověk Zelenskyj.

Předstoupil před novináře s tím, že navzdory tomu, že on a jeho rodina byli označeni za jeden z prioritních cílů ruské agrese, nehodlá opustit Ukrajinu, a odmítl nabídku, aby byl i se svojí rodinou evakuován. 

Jeho odvaha byla jedním z dosavadních zásadních momentů probíhající války.

Putinův dlouhý „covidový“ stůl v Kremlu baví sociální sítě.

Nebojácný prezident apeloval na státy Severoatlantické aliance, aby vyhlásily nad Ukrajinou bezletovou zónu nebo zemi poslaly bojová letadla. Ruského prezidenta Vladimira Putina vyzval ke schůzce. Káral západní státy za malou odvahu a váhavost.

Dodal, že pokud jeho země nevydrží, „budou, nedej bože, na řadě Lotyšsko, Litva a Estonsko“. Tyto země jsou součástí NATO.

Ozbrojení civilisté hlídají předměstí Kyjeva.

Zelenskyj také řekl, že žádá rozhovor přímo s Putinem. „Je to jediný způsob, jak zastavit tuto válku,“ řekl. „Pojďme se spolu setkat, ale ne na třicet metrů,“ řekl Zelenskyj. Poukazoval tak na to, že Putin se poslední dobou schází s politiky jen na velkou vzdálenost.

Možná tím ruského vládce v nadsázce vyzval k chlapskému duelu: Rozdáme si to jen my dva, nevinné z toho vynecháme. Co říkáte, pane Putine?

„Nemáme co ztratit kromě vlastní svobody. Jdi domů. Jdi k sobě domů chránit své rusky mluvící lidi. Ne po celém světě, ale u sebe doma, není jich tam málo. Asi sto padesát milionů,“ poslal Putinovi jasný vzkaz.

Lžete sám sobě, vpálil Putinovi Macron

Ruský prezident ve čtvrtek znovu mluvil se svým francouzským protějškem Macronem. O rozhovoru informoval sám šéf Elysejského paláce, podle něhož je dění na Ukrajině nepříznivé a Putin trvá na odzbrojení a kapitulaci Ukrajiny. To je však nepřijatelné, zdůraznil Macron.

Lžete sám sobě, řekl prý Putinovi. „Vaše země za to těžce zaplatí, na velmi dlouho skončí v izolaci, zesláblá a pod sankcemi,“ přesvědčoval ho s tím, že dělá „velkou chybu“. 

Telefonát inicioval šéf Kremlu.

Dočasné příměří

Krátce po jeho projevu Ukrajina oznámila, že se s Ruskem dohodla na vytvoření bezpečných koridorů pro evakuaci civilistů a dodávky pomoci do oblastí napadených ruskými silami. Ruský vyjednavač Vladimir Medinskij též uvedl, že dohoda byla uzavřena během rozhovorů, a označil ji za „podstatný pokrok“.

Z Ukrajiny dosud uprchlo více než milion lidí, protože Putinova armáda zpustošila klíčová města.

Žena v Kyjevě se loučí s přítelem, který dostal povolávací rozkaz.

Ruská ekonomika mezitím propadá, rubl je rekordně nízko, burza nemůže otevřít, protože jí hrozí téměř totální kolaps, a evropské země zabavují majetek miliardářských oligarchů. 

V Rusku se také objevily protesty spojené s výzvami vysoce postavených politických osobností a celebrit k ukončení války.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:47 pátek 1. července 2022. Anketa je uzavřena.

  • 83
  • 9
  • 7
  • 6
  • 4
  • 3