Jermanová dostává sodu za vyšetřování záchranářky. Postavil se proti ní i Babiš

Ostrá hádka se včera odehrála přímo v živém vstupu stanice ČT24 mezi moderátorkou Světlanou Witowskou a středočeskou hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO). Ta se rázem dostala do popředí veřejného zájmu. Kauza, kvůli níž ve vstupu vůbec byla, se týká nepochopitelného policejního vyšetřování záchranářky, která si začátkem koronavirové krize postěžovala na nedostatek zdravotnických pomůcek. To se může Jermanové nakonec hrubě nevyplatit. Pochopení pro ni nemá ani premiér Babiš.

„Neříkáte pravdu!“ říká nekompromisně Witowská v živém vstupu. „Vy mi nedáváte prostor, abych mohla dokončit větu!“ odpovídá Jermanová.

Z jejich „rozhovoru“ se diváci příliš mnoho informací nedozvěděli. Jisté ale je, že středočeské hejtmance nepříjemně teče do bot a u veřejnosti příliš populární není.

Může za to její urputná snaha potrestat záchranářku, která si v otevřeném dopise Jermanové začátkem koronavirové krize stěžovala na nedostatek roušek. Dopis pak zveřejnil server Náš region

„V období vyhlášené pandemie, kdy i běžní ‚civilisté‘, kteří pojedou MHD, musí mít roušku přes ústa a nos, tak my nemáme nic,“ stálo v něm například.

Jaroslava Jermanová v Poslanecké sněmovně

Jak o záchranářku, tak i o médium se na podnět Jermanové začala zajímat policie. Následně pak Středočeský kraj podal trestní oznámení za šíření poplašné zprávy, není ovšem jasné, zda to bylo proti záchranářce, nebo serveru Náš region. Hejtmanka i lidé z jejího okolí to odmítli sdělit.

Před několika dny pak ještě neodbytná Jermanová přilila olej do ohně, když požádala, aby policie znovu trestní oznámení prověřila.

Proti je opozice i Babiš

Aktivita proti záchranářce, tedy ženě z první linie, ale zdaleka nenamíchla jen veřejnost. Proti Jermanové se postavila nejen středočeská opozice, ale i koaliční ČSSD. Její tamní předseda Robin Povšík označil trestní oznámení za politicky i morálně nepřijatelné, vyzval k jeho stažení, a dokonce se za postup krajského úřadu omluvil.

Jermanová je členkou hnutí ANO.

Šéfka Středočeského kraje zastání nenašla ani ve vlastních řadách. Proti jejímu postupu se postavil i šéf hnutí ANO, premiér Andrej Babiš.

„Trestní oznámení určitě není namístě. Spory se mají řešit komunikací a domluvou. Je to zbytečný spor, který nikomu nepomůže a nic nevyřeší,“ řekl Novinkám.

Na dotaz, zda může Jermanová nadále počítat s jeho podporou, ale neodpověděl.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:31 sobota 26. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 76
  • 52
  • 44
  • 40
  • 39
  • 37