S Kuberou (†72) se chce rodina rozloučit v úzkém kruhu, o státním smutku se bude jednat

Senát navrhne vládě vyhlášení státního smutku za zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu (†72). Horní komora bude maximálně respektovat přání jeho rodiny, uvedl první místopředseda Senátu Jiří Růžička (STAN), který je nyní úřadujícím šéfem.

O vyhlášení státního smutku chtějí zástupci Senátu jednat v úterý odpoledne se zástupci vlády i Hradu. S blízkými Jaroslava Kubery (ODS) se senátoři chtějí sejít ve středu, uvedl Jiří Růžička, který horní komoru aktuálně řídí. 

„Rodina by si přála, aby to bylo v co nejužším kruhu rodinném a my co nejvíc budeme respektovat přání rodiny,“ uvedl Růžička. V sídle Senátu k fotografii Jaroslava Kubery někdo kromě zapálené svíčky položil i krabičku jeho oblíbených cigaret.

Šéf Senátu, který zemřel v pondělí ve věku 72 let, patřil mezi nejvýraznější politiky ODS. Političtí pamětníci i souputníci oceňovali jeho humor, přímost a laskavost. Byl znám i svými provokativními či kontroverzními výroky.

Téměř čtvrtstoletí stál v čele Teplic. Senátorem byl dvě desetiletí. Ve vedení horní komory působil od roku 2016 nejprve jako místopředseda, od konce roku 2018 jako předseda.

„Jaroslava Kuberu jsem měl rád. Považoval jsem ho za svého přítele, ačkoliv jsme se někdy lišili v názorech. Jeho smrti velice lituji,“ uvedl prezident republiky Miloš Zeman.

V Senátu věnovali Jaroslavu Kuberovi (†72) tichou vzpomínku. Nechybí ani milované cigarety.

„Ještě včera večer jsem ho sledoval na kongresu v televizi. Je to člověk, kterého jsem měl rád, měli jsme dobrý vztah, rozuměli jsme si, byl vtipný. Jeho příchod do pozice šéfa Senátu přinesl novou dynamiku a ty vztahy byly velmi dobré,“ řekl premiér Andrej Babiš.

„Na kongresu byl plný energie, plánů, byla to významná osobnost celé české politiky. Jeho kariéra mluví sama za sebe. Svým humorem dokázal upozorňovat na důležité věci,“ vzpomínal emotivně předseda ODS Petr Fiala.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:34 středa 20. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 26
  • 21
  • 18
  • 17
  • 17
  • 16