Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pozor na totalitu zahalenou do politické korektnosti, řekl Kubera a strhla se děsivá mela

    Senátor Jaroslav Kubera svým projevem v Terezíně popudil některé kolegy a neziskové organizace. | foto: MAFRA

    Senátor Jaroslav Kubera (ODS) nepatří mezi ty, kdo by si brali servítky a báli by se pojmenovat věci pravými jmény. Nejinak tomu bylo i při jeho projevu na vzpomínkové akci v Terezíně. „Totalita, nesnášenlivost k jiné rase, názoru, může a má zcela jinou podobu. Zahalenou třeba do slov ekologie, životní prostředí, rovnost pohlaví, politická korektnost a multikulturalismus,“ uvedl a bouřlivé reakce dotčených na sebe nenechaly dlouho čekat.

    „Jsme lhostejní k opětovnému nárůstu totalitního uvažování, ve kterém tak nepokrytě platí, kdo není s námi, je proti nám, a je potřeba ho umlčet,“ uvedl mimo jiné Jaroslav Kubera, který si nemohl nevšimnout událostí posledních měsíců, kdy ve společnosti sílí nevraživost vůči jiným než „těm správným“ názorům a myšlenkovým pochodům.

    Proti jeho slovům se ihned vymezili Jiří Drahoš, Marek Hilšer a dalších patnáct senátorů, kteří mají pocit, že předseda Senátu přestřelil.

    „Slova Jaroslava Kubery považujeme vzhledem k utrpení obětí totalitárních režimů za vysoce neuctivá, vzhledem k místu piety, kde bylo ve jménu nacistické ideologie zavražděno několik tisíc našich spoluobčanů, za nemístná, vzhledem k absurditě použité analogie za scestná a vzhledem k funkci předsedy Senátu a druhého nejvyššího ústavního činitele také za nedůstojná,“ uvádějí ve svém prohlášení.

    Postupně se k nim připojily také některé neziskovky, které se Kuberovým projevem cítily dotčeny.

    „Považujeme za nepřijatelné, aby jeden z nejvyšších představitelů České republiky dával do souvislosti s totalitním uvažováním a nesnášenlivostí témata, která jsou od devadesátých let spojována s demokracií,“ uvedla předsedkyně České ženské lobby Eliška Kodyšová, která spolu s šéfem Amnesty International Markem Martinem sepsala Kuberovi otevřený dopis, v němž požadují omluvu.

    „Hluboce mne zasahuje, že si toto dovolí říct předseda Senátu právě na tryzně v Terezíně, čímž zlehčuje to, čím si všechny oběti nacistického i komunistického teroru prošly,“ posteskl si sociolog a zakladatel hnutí Veřejnost proti násilí Fedor Gál, který se v Terezíně narodil.

    Kubera k tomu řekl, že nikoho z obětí totalit urazit nechtěl. „Smyslem mého projevu nebylo kohokoliv urazit. Právě naopak. Varoval jsem před nesnášenlivostí všeho druhu,“ vysvětlil znovu všem, kdo jeho projev nepochopili nebo pochopit nechtějí.

    Na jeho obranu, našlo se i mnoho těch, kdo jeho slovům tleskají a volají po návratu zdravého selského rozumu...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:42 čtvrtek 19. září 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      128
    • Trapas
      16
    • Haha
      14
    • Cože
      13
    • Tvl
      13
    • Sladký
      12
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...