Je jako Palach! SPD se od teroristy Baldy distancovala, pro některé je hrdinou

Čtyři roky odnětí svobody vyfasoval důchodce Jaromír Balda, který způsobil dvě vlakové nehody, když se pokoušel vyvolat strach z migrantů a naaranžoval pokácené stromy na kolejích jako teroristický útok. Příliš příznivců tento fanatický volič SPD nenašel a i strana Tomia Okamury se od jeho činu distancovala, najdou se ovšem i tací, kteří Baldu neváhají přirovnat k Janu Palachovi! Jaké další ohlasy senior vzbudil?

Jeho úmyslem možná nebylo nikoho zranit, přesto se dopustil ohrožení životů desítek lidí. Jednasedmdesátiletý důchodce Jaromír Balda pokácel dva stromy přímo na koleje, aby tím naaranžoval teroristický útok a podnítil nenávist vůči migrantům. 

Způsobil tím však dvě vlakové nehody a sám se nyní stal prvním Čechem odsouzeným za terorismus. Zatím nepravomocně dostal čtyři roky.

Veřejnost se k jeho činu staví vesměs odmítavě. Někteří by mu napařili delší trest, jiní o něm mluví jako o poblázněném důchodci a další mají z jeho jednání legraci a zahltili sociální sítě vtipnými kolážemi. 

Od jeho činu se už distancovala i strana SPD, jejíž je Balda zjevně přívržencem.

U soudu Balda působil jako nevinný dědeček, ve skutečnosti však ohrozil životy několika lidí.

„Hnutí SPD považuje jednání důchodce Jaromíra Baldy za jednoznačně odsouzeníhodné. Podobné zoufalé a pomatené činy nejsou a nesmí být nástrojem řešení problémů. SPD je standardní demokratickou politickou stranou a vždy prosazuje řešení, které je v souladu s platnými zákony České republiky. SPD odsuzuje násilí. Rovněž bychom chtěli zdůraznit, že pan Balda není a nikdy nebyl členem hnutí SPD. Zároveň však odsuzujeme snahu mediálního i politického mainstreamu zneužívat čin zoufalého a pomateného starého člověka k dehonestování SPD,“ stojí ve stanovisku strany.

Poslední větou hnutí Tomia Okamury naráží na to, že spousta lidí začala Baldův teroristický čin právě s SPD spojovat. Protože bylo seniorovi nařízeno i ambulantní psychiatrické léčení, mnozí posměšně mluví o „diagnóze SPD“.

„To, co tu SPD předvádí, má potenciál podobných pomatenců vygenerovat tisíce,“ píše na Facebooku uživatel Petr. „Ne všichni voliči SPD jsou teroristé, ale všichni čeští teroristé jsou voliči SPD,“ doplňuje ho s posměchem další.

Je jako Palach!

Vůbec nejšílenější reakce ovšem vyvolalo přirovnání Jaromíra Baldy k Janu Palachovi, aktivistovi, který se před padesáti lety upálil na protest proti okupaci Československa. Toto srovnání nejprve nakousl samotný Balda, když ve svojí závěrečné řeči prohlásil, že chtěl udělat výzvu jako Jan Palach.

A někteří lidé se toho neváhali chytit.

„Ten pán se připodobnil k Janu Palachovi. Chtěl upozornit spící většinu. Bohužel má pravdu,“ zněl třeba jeden z komentářů na facebookové stránce hnutí SPD, nad nímž se na Twitteru podivoval i senátor za TOP 09 Tomáš Czernin.

Český terorista Jaromír Balda

Jaromíra Baldu se ovšem k Janu Palachovi neštítí přirovnávat ani další lidé. „Komunisté také mluvili o Palachovi jako o psychicky nemocném člověku. A co chtěl? Vyburcovat národ proti nebezpečenství, které mu hrozí,“ píše na Facebooku Karel.

Jak státní zástupce, tak i samotný Balda si ponechali lhůtu na odvolání. Verdikt, který dnes u Krajského soudu v Praze padl, tak zatím není pravomocný. Není ale vyloučeno, že s ním nakonec obě strany budou souhlasit, verdikt totiž odpovídá návrhu státního zástupce a ani Balda od začátku nepopírá, že by se činu dopustil. A vzhledem k tomu, že mu původně hrozilo až patnáct let vězení, nakonec může být za čtyři roky rád.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:52 úterý 14. května 2019. Anketa je uzavřena.

  • 14
  • 13
  • 12
  • 10
  • 10
  • 9