Japonský velvyslanec, který působil i v Česku, zabil syna: Zdál se mu divný...

Bývalý japonský velvyslanec v Česku Hideaki Kumazawa (76) byl v sobotu v Tokiu zatčen pro podezření z vraždy svého syna (†44). Později vyšlo najevo, že proti němu vytáhl nůž proto, že ho považoval za nebezpečného pro společnost. Policii řekl, že syn nevycházel z domova a choval se násilnicky k rodičům.

Kumazawa měl podle televize NHK vyšetřovatelům sdělit, že jeho obavy ze synova chování zvýšil útok, při němž minulý týden padesátiletý muž napadl nožem školačky na autobusové zastávce ve městě Kawasaki jižně od Tokia. Dva lidi zabil a sedmnáct jich zranil. 

Podobně jako Kumazawův syn byl útočník středního věku a prakticky nevycházel ven. Krátce po činu spáchal sebevraždu. Bývalý diplomat uvedl, že na syna zaútočil kuchyňským nožem po hádce, když se syn rozčiloval nad hlukem doléhajícím z akce u nedaleké školy.

Napadený muž po bodných zraněních do hrudníku silně krvácel a po převozu do nemocnice zemřel. Kumazawa, který v Česku působil v letech 2005 až 2008, policii sám na místo činu přivolal a podle japonské tiskové agentury Kjódó se k vraždě svého potomka přiznal.

Zmíněné násilné činy v Japonsku přitáhly znovu pozornost k fenoménu takzvaných hikikomori. Označuje jedince, kteří se uzavírají před společností a dlouhé měsíce i roky nevycházejí z domova.

Podle průzkumu, který nedávno zveřejnila japonská vláda, je v Japonsku ve věkové skupině od 40 do 64 let více než 610 tisíc jedinců spadajících do kategorie hikikomori. Jiný průzkum uvádí, že ve věkové skupině od 15 do 39 let je těchto poustevnicky žijících lidí kolem 540 tisíc.

Že je Japonsko velmi specifickou zemí, dokazuje i nedávná zpráva o tom, že se v těchto končinách rozmáhají hotely pro nebožtíky...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:10 čtvrtek 3. října 2019. Anketa je uzavřena.

  • 26
  • 14
  • 11
  • 11
  • 10
  • 9