Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Romové si vzali Hamplovou na kobereček: Udělaly to titulky, ne já! Teď ji budou žalovat

    „Všechny děti spolu jsou krásná myšlenka, ale nerealizovatelná, protože bychom ubližovali těm dětem, které nejsou zvyklé na určité etnikum,“ prohlásila nedávno senátorka Jana Zwyrtek Hamplová. A navrhla, že by se měly vytvořit oddělené třídy pro romské děti. Vlna nevole se vůči ní zvedla nejen mezi některými politiky, ale především uvnitř romské komunity. Zástupci strany Roma Luma si senátorku pozvali „na kobereček“ a chtěli od ní vysvětlení i omluvu. Toho druhého se ale podle jednoho z předsedů Marka Cavaliho nedočkali. A tak podávají trestní oznámení.

    Prvotním plánem Romů bylo uspořádat demonstraci před budovou Senátu, dostali se ale kvůli tomu do křížku s pražským magistrátem, protože shromáždění před budovami parlamentu nedovoluje zákon.

    A tak se rozhodli pro diplomatičtější řešení: zástupci strany Roma Luma, jejíž tváří je i někdejší účastník VyVolených Emil Zajac, si Hamplovou pozvali k sobě do kanceláře.

    Několik Romů senátorku konfrontovalo s jejími výroky. Ta ale odmítla, že by teorii o oddělených třídách myslela jakkoliv rasisticky.

    „Mrzí mě, že to takhle pochopila vaše komunita. Kdyby porušovali vaše práva, já budu první, která bude stát za vámi, to vám řekne každý. Přišla jsem přátelsky a od srdce, udělala jsem pro to všechno, abych si udělala čas. Opravdu ale odmítám, že bych si měla odčinit, co jsem udělala. Udělaly to titulky v novinách, ne já. Řekla jsem to třeba neobratně, ve zkratce, což považuji za chybu, ale naprosto odmítám, že bych byla rasistka,“ řekla Jana Zwyrtek Hamplová.

    Navrhla též, ať za ní Romové klidně přijdou se skupinou dětí do Senátu, že jim udělá prohlídku.

    I když se konverzace nesla v klidném duchu, už na místě senátorce jedna z přítomných romských žen řekla, že ji její vysvětlení nepřesvědčilo. A stejný postoj zaujali i ostatní.

    „Senátorce předseda strany Roma Luma Marco Cavali přehrál video, nebyla ale poté schopna odpovědět na otázku, čím děti romského původu ohrožují děti z majority. Výrok senátorky Hamplové stále považujeme za rasistický a nevhodný, nepadla z její strany omluva, pouze vyjádřila lítost. Anticiganismus bereme jako problém, který trvá u politiků jak v horní, tak dolní komoře parlamentu,“ stojí v tiskovém prohlášení strany.

    Na dalších řádcích její zástupci uvádějí, že se rozhodli podniknout právní kroky. Na Hamplovou podali trestní oznámení i stížnost do Senátu.

    „Jednání paní Hamplové je těžké hodnotit, byla vystresovaná. Myslím si ale, že to hlavně celé nemá ze své hlavy. Mezi řádky zmínila, že to je iniciativa několika starostů, kteří si tyto třídy představují s ohledem na lidi, kteří nechtějí, aby jejich děti chodily do třídy s těmi romskými,“ říká představitel Roma Luma Mark Cavali pro Expres.cz.

    Richard Samko, Marco Cavali, Emil Zajac

    „Za mě to je rasistické, je to xenofobní a nějaké třídění dětí pro nás absolutně neexistuje. Jestli to Hamplová myslela upřímně, to si myslím, že asi ne, protože se ani neomluvila. Kdyby se opravdu omluvila, že to byl nešťastný výrok, dobře, ale ona jen vyjádřila nějakou menší lítost. Je to spíše tragické. Doufám alespoň, že bude platit její slib, že se ničím takovým už zabývat nebude,“ dodal.

    Mezi Romy také kvůli jednání s Hamplovou vznikly rozepře na sociálních sítích, některým se nelíbí, že se zástupci strany se senátorkou scházejí.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:55 čtvrtek 3. srpna 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      31
    • Trapas
      31
    • Haha
      11
    • Sladký
      6
    • Tvl
      4
    • Cože
      2