Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jaký idol, takový fanoušek? Příznivci Peterkové řádili u soudu jako ona na tribuně

    Dvouletou podmínku za šíření poplašné zprávy v období koronavirové pandemie si od soudu odnesla bývalá hvězda Novy Jana Peterková. Stanovil také tříletou zkušební dobu, ve které se musí chovat řádně. Odvolací senát sice rozhodl s vyloučením veřejnosti, příznivci aktivistky o sobě dali i tak vědět, když se vlámali do soudní síně. Vedle justiční stráže tak na místě zasahovala i policie. Incident má řešit dokonce i vláda. Poněkud trpký konec dámy, jež se před lety hřála na výsluní coby prominentní politická reportérka.

    „Obžalovaná byla odsouzena k úhrnnému trestu odnětí svobody v trvání dvou let s tím, že se výkon trestu odkládá na zkušební dobu v trvání tří let,“ potvrdil iDNES.cz mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig v souvislosti s projednáváním případu Jany Peterkové. Ta se měla v době pandemie covidu-19 provinit šířením poplašných zpráv a šířit dezinformace.

    Na tiskové konferenci po odpoledním vynesení verdiktu uvedla, že bude chtít dosáhnout zrušení rozsudku u Nejvyššího soudu ČR. Po přerušení soudního jednání ji prý nikdo neinformoval o tom, že jednání později pokračovalo dál s vyloučením veřejnosti. Chce proto podat stížnost na soudkyni Věru Trojanovou k Soudcovské unii ČR.

    „Soudkyně opustila soudní síň bez jediného slova, nepřerušila ani neukončila soudní líčení, neinformovala mě o tom, že by ho přerušovala a že se mám dostavit v 16 hodin, kdy bude líčení pokračovat,“ stěžovala si Peterková.

    Janu Peterkovou přišla k soudu podpořit početná skupina jejích fanoušků, kteří vzali místo konání útokem.

    Stalo se tak poté, co dopolední jednání soudu, které začalo bez aktivistky, narušili její příznivci. Do síně se dostalo pouze několik z příchozích. Zbytek lidí zůstal na chodbě a po příchodu bývalé novinářky začal narážet na dveře, až je vylomil. Podporovatelé Peterkové včetně aktivisty Pavla Zítka na chodbě skandovali hesla o gestapu a fašistickém státě.

    Po odchodu senátu se v soudní síni strhla potyčka. Lidé následně zůstali před síní a dožadovali se, aby policie propustila jednoho z podporovatelů Peterkové, proti němuž podle nich neoprávněně zasáhla. Chodbu opustili po více než hodině, kdy muže odvezla záchranná služba spolu s policisty.

    Jana Peterková se na Malostranském náměstí ujala slova a burcovala proti vládě a ministru Vojtěchovi.

    „Chráníte největší dobytek, zabíjení a vraždění lidí. Na zvracení mi je,“ vřískala jedna z podporovatelek na policistu.

    „Zatím není známo žádné pochybení justiční stráže, které ministr Pavel Blažek děkuje za zvládnutí situace,“ uvedlo Ministerstvo spravedlnosti na Twitteru. Po vyhodnocení incidentu bude ministr jednat s dalšími předsedy soudů, aby se takové situace neopakovaly.

    Peterková byla za šíření poplašných zpráv v únoru Obvodním soudem pro Prahu 4 potrestána dvouletým podmíněným trestem s tříletou zkušební dobou, proti čemuž se na místě odvolala. Na sociálních sítích mimo jiné tvrdila, že vojska NATO obsadí Česko a budou střílet na děti.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:34 čtvrtek 28. září 2023. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      7
    • Trapas
      5
    • Super
      3
    • Haha
      3
    • Cože
      2
    • Sladký
      2
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...