Nejdříve si „účtovala“ peníze, pak kabelky, říká detektiv, který zatýkal Nagyovou

Nebylo to o žádné revoluci, tajných dohodách nebo „jen“ o nezdaněných kabelkách, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy absolvent Akademie FBI, detektiv Tomáš Sochr. Byl to právě on, kdo zabouchal na dveře Jany Nagyové (dnes Nečasové) s tím, že ji policie zatýká. Někdejší šéfka Sekce kabinetu předsedy vlády Petra Nečase podle něj de facto rozhodovala o tom, kteří významní hráči z byznysu se setkají s premiérem. Za to měla dostat „dárečky“ za bezmála 10 milionů korun.

„Jako zcela neoprávněná osoba úkolovala dva generály k tomu, aby sledovali tehdejší manželku premiéra, její sokyni, a dva civilní zaměstnance Úřadu vlády. Kdybychom to nezarazili, jak by to pokračovalo dál? Třeba sledováním politických oponentů, odbojných straníků, novinářů, aktivistů atd. Tohle jsme nemohli nechat bez adekvátní reakce,“ říká ke kauze Jany Nagyové detektiv Tomáš Sochr v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

„Všichni současní ředitelé zpravodajských služeb dobře vědí, že když se budou chovat nezákonně, mohou skončit s ostudou u soudu, a současný premiér dobře ví, že si ve vztahu ke zpravodajským službám nemůže dovolit porušovat zákon. To mi nepřipadne jako zanedbatelný příspěvek pro ochranu demokracie v této zemi,“ doplnil Sochr, který býval pravou rukou ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty.

„Myslím, že nebyla v prvotní chvíli schopna určit, jestli se jí to jen nezdá. Ze zkušenosti vám můžu říct, že pokud nejste protřelým kriminálníkem, který má už několik zatčení za sebou, a to i v poněkud jiné verzi, než v jaké probíhalo u paní Nagyové, budete z takovéto situace úplně mimo. U paní Nagyové proběhlo vše podle zákona a naprosto v klidu,“ komentoval průběh zatčení Nagyové.

Největší vášně podle něj vyvolávají neustále se objevující články o tom, co způsobili v roce 2013, že padla tehdejší vláda Petra Nečase a že spolu s dalšími lidmi přepsali politickou mapu naší země. 

„Celá kauza a její vývoj byl, a dodnes stále je, tak mediálně překrucován a zlehčován, že je to až neuvěřitelné. Popravdě, ani se nedivím některým lidem, že mají o celé věci názor, jaký mají, protože naprostá většina z nich vychází bohužel pouze z informací z médií, bez faktické znalosti věci. Těžko se pak lidem vysvětluje, že to nebylo o žádné revoluci, o tajných dohodách nebo jen o nezdaněných kabelkách,“ zdůraznil detektiv Tomáš Sochr s tím, že Nagyová de facto rozhodovala, kdo z oblasti byznysu se fyzicky setká s premiérem a bude mu moci přednést svůj problém a požádat o pomoc. Nedělala to ale zadarmo.

„Obdržela dárečky v hodnotě skoro 9,7 milionu korun. Myslí si snad někdo, že tyto dárečky dostala jen jako nějaký prezent za nic?“ podivuje se bývalý kriminalista. Vysvětlil také okolnosti, jak se na tolik zmiňované kabelky a další „všimné“ narazilo.

„Kabelky a dárky vznikly tím, že nejprve si Nagyová účtovala peníze za schůzky s premiérem. Když na to Nečas přišel, došlo mezi nimi k velké rozepři. Takže změnila systém. Kdo se přes ni chtěl dostat k premiérovi, donesl kabelku nebo jiný luxusní dárek. Byla to forma úplatku,“ poznamenal Sochr.

„Do toho přišlo úkolování Vojenského zpravodajství, jindy si četla v tajných zprávách BIS. Věděli jsme, že tuto situaci nesmíme nechat pokračovat dál, ohrožovalo to chod státu,“ dodal pro Seznam Zprávy Sochr, který s Robertem Šlachtou i nadále úzce spolupracuje.  

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:49 pondělí 7. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 89
  • 33
  • 32
  • 28
  • 25
  • 23