Slečno, vy se mi líbíte! Komunistka Konečná vyzvala Piráty, ať brání Janu Michailidu

Šéfka komunistů Kateřina Konečná se po neúspěšných volbách nechala slyšet, že hodlá sjednotit celou levici. A evidentně vycítila šanci u Pirátů, kteří se dosud spojení s komunismem či radikální levicí bránili. Podpořila totiž kandidátku na šéfa strany Janu Michailidu, která se k ideologii přihlásila, a vyzvala její spolustraníky, aby se za ni postavili a chránili ji před pravicovým lynčem. Problém je, že Piráti se teď místo toho navzájem posílají do p*delí.

Jestli na sebe Jana Michailidu chtěla před stranickými volbami do předsednictva strhnout pozornost, uspěla na výbornou. Na pirátském fóru se nechala slyšet, že je přesvědčením komunistka. Promluvila také o pirátském boji proti kapitalismu.

Na sociálních sítích se okamžitě strhla bouře. Michailidu schytala kritiku, ale dostalo se jí i zastání. Jako třeba od novopečené šéfky KSČM Kateřiny Konečné.

„Říct o sobě veřejně ‚jsem komunista‘ je v podstatě společenská sebevražda. A je úplně jedno, v jakém historickém smyslu to člověk myslí. To, že se Jana Michailidu rozhodla stát za svým světonázorem, považuji za odvážné, a to i přesto, že bychom se spolu na spoustě věcí neshodly, protože aktuální česká pirátská politika má od té radikálně levicové asi tak daleko jako severní pól od jižního,“ uvedla Konečná.

„Doufám, že se její strana za ni postaví a bude ji bránit před mediálním lynčem, který na ni pravice a soukromá média spustily. Nebo udělají zase Piráti kličku jako v případě koalice s ODS, jako s návratem Kalouska nebo s kumulaci veřejných funkcí?“ ptá se europoslankyně.

Dost možná Konečná vidí v Janě Michailidu potenciální parťačku do budoucna. Po svém zvolení do čela komunistů se nechala slyšet, že je jejím cílem spojit levicové spektrum a navázat vzájemnou spolupráci.

Piráti výzvu europoslankyně, aby se za Michailidu postavili, tak úplně nevyslyšeli. Namísto toho si jdou navzájem po krku. 

Například exposlanec Mikuláš Ferjenčík na Facebooku založil anketu s názvem „Jste připraveni tohle vysvětlovat, až ji zvolíme?“.

Zatímco někteří začali v později smazané anketě hlasovat, jiní se pustili pro změnu do Ferjenčíka. Současná první dáma strany Lydie Franka Bartošová, tedy manželka šéfa Ivana Bartoše, ho poslala na dovolenou.

To europoslankyně Markéta Gregorová by Ferjenčíka viděla raději na mnohem temnějším místě.

„Jdi do p*dele! Poškodil jsi stranu mnohem víc, než kdy dokáže Janka. Na rozdíl od ní, která dobrovolnicky maká dnem i nocí na tom, aby se nám to kvůli takovým, jako jsi ty, nerozpadlo pod rukama, se jen sápeš po placených místečkách,“ vzkázala mu.

Markéta Gregorová a Jana Michailidu

Že se strana hroutí jako domeček z karet, je vidět i na jejím veřejném fóru, které se opět stalo zdrojem zábavy pirátských odpůrců. 

V anketách se tam Janě Michailidu dostává pozitivní odezvy, což jí může před víkendovou volbou předsedy dodat na optimismu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:30 pátek 6. května 2022. Anketa je uzavřena.

  • 53
  • 44
  • 22
  • 5
  • 4
  • 2