Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Podivný vyhazov šéfa Vojenské policie: Černochové vadil milenecký poměr? Podřízení se prý bojí

    Otakara Foltýna mělo stát místo šéfa Vojenské policie nesplnění rozkazu, kdy nepostavil mimo službu podřízeného, jehož vyšetřovala GIBS. Podle informací Expresu je vše jinak. | foto: Profimedia, koláž Expresu

    Ještě donedávna šéfoval Vojenské policii, ale poté přišel nečekaný odchod. Plukovník Otakar Foltýn se měl provinit tím, že nepostavil mimo službu šéfa inspekce, který byl prověřován za podezřelý nákup techniky. Mnohým vrtalo hlavou, proč by se ministryně obrany Jana Černochová tak promptně zbavovala „svého“ člověka za jeden nepříliš závažný prohřešek. A podle důvěrných informací Expresu je ve skutečnosti na vině něco úplně jiného: milenecký poměr!

    Foltýnův odchod z čela Vojenské policie překvapil. Došlo k němu po pouhých osmi měsících, a navíc za poměrně zvláštních okolností. Vadit mělo to, že nepostavil mimo službu šéfa inspekce Vojenské policie Tomáše Voráče poté, co ho začala vyšetřovat Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

    Jednalo se přitom o relativně banální případ z roku 2019, kdy měl Voráč údajně odsouhlasit nákup technologie proti odposlechům za zhruba 200 tisíc korun, přestože s tak vysokou částkou nemohl ze své funkce nakládat. Státní zástupce ale koncem března Voráčovo stíhání zastavil s tím, že ve finále nákup techniky ani definitivně neodsouhlasil on sám, pouze donesl smlouvu o nákupu tehdejšímu náčelníkovi Generálního štábu AČR.

    Na Foltýnově konci to nic nezměnilo, bývalý šéf Vojenské policie už ostatně pracuje pro prezidenta Petra Pavla, který si ho coby schopného vojáka přivedl do týmu. Na jeho post byl dosazen Jiří Roček.

    Expres.cz ale získal informace, podle nichž se Foltýnův odchod odehrál trochu jinak. Janě Černochové, která si ho na Vojenskou policii původně přivedla, se měl znelíbit kvůli milostnému poměru s kolegyní, majorkou, jejíž identitu redakce zná, ale nebude ji prozrazovat.

    „Když si paní ministryně přivedla pana Foltýna na funkci náčelníka Vojenské policie, spousta lidí ji varovala, ať to nedělá. Ona řekla: Ne, já tomu věřím. Prvních pět nebo šest měsíců vše běželo, jak má, ale pak to začalo gradovat. Z mého pohledu k němu začala cítit nenávist, a to hodně velkou, ale nikdo úplně detailně nevěděl proč. Pak už mohl pan Foltýn udělat cokoliv, a hned se z toho vyráběl problém. Myslím, že ten důvod pro jeho odvolání byla víceméně jenom záminka,“ popisuje pro Expres.cz důvěryhodný zdroj z vojenského prostředí.

    „Pan Foltýn měl poměr s paní majorkou. On sám to nijak nezastíral, normálně se k tomu přiznal,“ dodává, proč se měl Foltýn ministryni Černochové údajně znelíbit.

    Otakar Foltýn

    Tím ale vojenská „telenovela“ nekončí. Hněv ministryně se prý snesl i na zmiňovanou podřízenou, s níž se dal Otakar Foltýn dohromady. Letos jí měla být prodloužena smlouva u Vojenské policie, přičemž standardně se podle našeho zdroje podepisuje na deset let. Jenže to se nestalo. A to je pro vojákyni z povolání, navíc samoživitelku s postiženým dítětem, problém.

    „Smlouva jí neměla být prodloužena vůbec, nakonec se podařil vyjednat alespoň jeden rok. Co se za ten rok bude dít, to nikdo nedokáže odhadnout, ale pokud tu nadále bude paní Černochová, může se stát, že ta smlouva nebude prodloužena vůbec. To je v tuto chvíli spekulace. Paní každopádně žije sama a vychovává postižené dítě. Co si budeme povídat, vojáci jsou hodnoceni nadstandardně, takže v zaměstnání měla nějakou jistotu. O tu teď přijde, žije v nejistotě, rok uběhne jako voda,“ krčí rameny zdroj Expresu.

    Redakce se telefonicky spojila také se samotnou majorkou. Ta si nechala čas na rozmyšlenou, aby se poradila, zda může s médii mluvit, pak nás odkázala na tiskové oddělení. Nepopřela nicméně, že jí smlouva byla prodloužena nestandardně, jen o rok, vedle toho ji zajímalo, odkud má redakce všechny informace.

    Jana Černochová

    Podle našeho zdroje se ale nejedná o ojedinělý případ, kdy na Vojenské policii panuje špatná atmosféra kvůli emocím a osobním antipatiím.

    „Není to jediný případ. Paní ministryni je velmi těžké odhadnout, může někoho bezmezně obdivovat, mít člověka ráda, věřit mu, a najednou se to zlomí v absolutní nenávist. Další příklad je pan generál Střecha, který původně měl být náčelníkem generálního štábu, pak se ale stal jen prvním zástupcem náčelníka generálního štábu, protože neprošel u prezidenta, no a teď jede v uvozovkách za odměnu do Bruselu,“ vysvětluje dobře informovaný člověk z vojenského prostředí, podle něhož dělá ministryně obrany vrásky spoustě podřízených.

    „Hranice je velmi tenká. Paní ministryně si umí na někoho zasednout, umí někoho seřvat, zvýšit hlas. Jednání už dnes vypadají tak, že jsou všichni zticha a nikdo aktivně nevystupuje,“ popisuje zdroj.

    Standardní podle něj není ani to, jak si Jana Černochová vzala kompletně celou armádu pod palec. To se údajně vůbec nelíbí ani současnému šéfovi generálního štábu Karlu Řehkovi.

    „Ona prolamuje veškeré hranice. Dříve bylo normální, že každý ministr měl personální pravomoc a tu si nechával na generály. Paní ministryně si ale vzala na starost všechny plukovníky s tím, že musí vědět o všem, co se s nimi děje. Pak si také vzala všechny kurzy v zahraničí nad třicet dnů, takže rozhoduje třeba i o praporčíkovi, který jede na kariérní kurz, a dost často do všeho vstupuje. To samozřejmě nelibě nese současný náčelník generálního štábu. Ten se aktuálně nachází na stejné trajektorii, jako byl Foltýn a Střecha,“ naznačuje zdroj Expresu, že už i generál Řehka upadá v nemilost. Ten mimochodem naše informace nevyvrátil. „Nezlobte se, ale interní informace nebudu komentovat,“ odpověděl textovkou.

    Ministerstvo odmítá

    Redakce se s dotazy obrátila na tiskovou mluvčí Vojenské policie Kateřinu Mlýnkovou. Zajímalo nás především, jak se věci mají s prodloužením závazku majorky, která má s Otakarem Foltýnem udržovat poměr, o pouhý jeden rok.

    „Závazek se prodlužuje podle potřeby, nelze jednoznačně stanovit standardní dobu. S ohledem na ochranu soukromí ovšem nelze komentovat konkrétní závazky jednotlivých příslušníků Vojenské policie,“ sdělila nám Mlýnková, jíž jsme se zeptali i na to, zda se do věci nějak vložila sama ministryně Jana Černochová.

    „Prodloužení závazku je kompetence státního tajemníka (ten ale podle našich informací jednal právě na pokyn ministryně, pozn. red.). Ministr řeší prodloužení závazku pouze od hodnosti plukovníka výše,“ uvádí.

    Jana Černochová

    K tomu, zda za únorovým odchodem Otakara Foltýna z pozice náčelníka Vojenské policie může vztah na pracovišti, se ale Vojenská policie odmítla vyjádřit.

    „Vojenská policie nemůže komentovat konkrétní prodloužení závazků příslušníků Vojenské policie ani komentovat jejich soukromý život. Lze však připomenout, že bývalý náčelník Vojenské policie plukovník Foltýn veřejně na schůzi výboru pro obranu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky prohlásil, že rezignoval kvůli jinému názoru na rozkaz ministra obrany, k dohledání na webu tohoto výboru sněmovny,“ říká Mlýnková.

    S dotazy, týkajícími se především Otakara Foltýna, jsme se obrátili také na samotné Ministerstvo obrany.

    „Vaše informace jsou zcela mylné. Důvod, proč plukovník Foltýn rezignoval na pozici náčelníka Vojenské policie, sdělil veřejně i na jednání výboru pro obranu. Tím byl spor o výklad rozkazu ministra obrany,“ prohlásil ředitel odboru komunikace resortu David Jareš.

    Stejně tak odmítl, že by měla ministryně obrany Jana Černochová jakkoliv zasahovat do případu majorky, s níž měl mít Otakar Foltýn poměr.

    „Prodloužení závazku konkrétních vojáků či vojákyň je od roku 2015 v kompetenci státního tajemníka, který disponuje relevantními informacemi a podle toho dává souhlas, dočasný souhlas či nesouhlas. Ministryně obrany s ním řeší pouze závazky nejvyšších důstojníků v hodnostech plukovníků či generálů. Tento závazek tedy ministryně neřešila,“ uvedl Jareš.

    Přes odmítavý postoj resortu obrany, že kariérní postup vyšší důstojnice zarazil někdo z nejvyšších míst, zůstává nezodpovězená otázka, proč armáda připustí ztrátu profesionální vojáka, jehož výcvik a školení stály daňové poplatníky nemalé peníze, a to v době, kdy se spouští masivní náborová akce lákající nováčky na příspěvek, který může být až 250 tisíc korun.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:30 sobota 16. září 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      252
    • Super
      29
    • Haha
      27
    • Tvl
      21
    • Cože
      15
    • Sladký
      10