Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Je to ruský útok! A byla tam nějaká korupce... Černochová vysvětluje kauzu na resortu obrany

    Jana Černochová | foto: Profimedia, koláž ExpresuProfimedia.cz

    Pořádné dusno panuje několik posledních měsíců ve vedoucích pozicích české armády. Původcem sporů má být sama ministryně obrany Jana Černochová, která začala zasahovat do kompetencí generálů, rozkmotřila se i se samotným náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou a podle informací Expresu stála za vyhazovem Otakara Foltýna z pozice šéfa Vojenské policie. Situace přesáhla únosnou mez, a tak ji Černochová začala dávat do pořádku. Jenže dosti zvláštním způsobem.

    Krize, která na Ministerstvu obrany propukla, má hned několik větví. Spoustu otazníků vzbudil už v únoru odchod plukovníka Otakara Foltýna z pozice náčelníka Vojenské policie.

    Oficiálním důvodem bylo, že Foltýn nepostavil mimo službu šéfa inspekce Vojenské policie Tomáše Voráče poté, co ho začala vyšetřovat Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Jak ale Expres.cz informoval, podle velice dobře informovaného zdroje z vojenského prostředí se jednalo o pouhou záminku.

    Janě Černochové mělo ve skutečnosti vadit, že se Foltýn dal dohromady s nejmenovanou majorkou, a tak ho k odchodu přiměla. O případu jsme psali ZDE.

    Nemělo se ale jednat o zdaleka jediný spor ministryně s vysoce postaveným členem armády. Už dlouho má údajně panovat napjatá atmosféra mezi ní a samotným náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou. Ten měl podle Deníku N a Respektu dokonce zvažovat rezignaci.

    „Nezlobte se, ale interní informace nebudu komentovat,“ sdělil Expresu Řehka, který tak informace nepotvrdil, ale ani nevyvrátil.

    Jana Černochová

    V neposlední řadě web iRozhlas.cz minulý týden informoval, že má mít Jana Černochová pifku i na ředitele Ústřední vojenské nemocnice v Praze Miroslava Zavorala, přestože nikdo netuší proč.

    „Paní ministryně prolamuje veškeré hranice. Dříve bylo normální, že každý ministr měl personální pravomoc a tu si nechával na generály. Paní ministryně si ale vzala na starost všechny plukovníky s tím, že musí vědět o všem, co se s nimi děje. Pak si také vzala všechny kurzy v zahraničí nad třicet dnů, takže rozhoduje třeba i o praporčíkovi, který jede na kariérní kurz, a dost často do všeho vstupuje. To samozřejmě nelibě nese současný náčelník generálního štábu,“ sdělil Expresu zdroj.

    Byla tam nějaká korupce. Teď už je to v pohodě

    Pohár trpělivosti přetekl zřejmě především premiérovi a šéfovi ODS Petru Fialovi. Nepochybně to je právě on, kdo se nyní rozhodl spustit velkou operaci na zažehnání krize jednoho z nejdůležitějších resortů.

    Už minulý týden zveřejnil fotografii s Janou Černochovou i Karlem Řehkou a uvedl, že spolu všichni tři jednali o aktuálních záležitostech armády i její budoucnosti, přičemž se shodli, že Česko potřebuje silnou a moderní vojenskou sílu. Všichni si ale odvodili, že si spíše Fiala pozval oba na kobereček.

    Po několika dnech se k celé situaci sama Jana Černochová obsáhle vyjádřila, a to v rozhovoru pro Radiožurnál. Vysvětlila například, proč dosud zasahovala do kompetencí vysoce postavených armádních činitelů včetně Karla Řehky. Její slova ale působí poněkud zmatečně.

    „Když jsem nastoupila na Ministerstvo obrany, měla jsem od zpravodajských služeb informaci, že je někde nějaký problém s nějakým korupčním jednáním. Týkalo se to vícero osob. Dostala jsem to k podpisu, že beru tu informaci na vědomí,“ prohlásila Černochová.

    Proto si prý vyžádala, že bude povyšování, přesouvání na jiné pozice či vysílání plukovníků do zahraničí dočasně s náčelníkem generálního štábu řešit ona.

    „Tato kauza skončila minulý týden, když jsem se dozvěděla, že šetření (Vojenského zpravodajství) je u konce,“ uvedla Černochová.

    Jenže slova o „nějakém problému s nějakou korupcí“ mnoho lidí nepřesvědčila, znějí podle nich dosti nepřesvědčivě a zmatečně.

    V rozhovoru pro Seznam Zprávy pak ještě ministryně přišla s hypotézou, že informace o jejím rozkolu s Karlem Řehkou přiživovalo Rusko, protože chtělo rozklížit armádu.

    „Určitě by se hodně lidem hodilo nás s panem generálem rozdělit. Podívejte, Rusko nejenom v České republice rozvíjí své aktivity a není žádným tajemstvím, že sem i z Ruska proudí dost peněz na různé kampaně,“ uvedla Jana Černochová.

    Bude její vysvětlení stačit?

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:00 čtvrtek 28. září 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      129
    • Haha
      17
    • Super
      7
    • Tvl
      5
    • Cože
      4
    • Sladký
      3