Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Diktát na Ministerstvu obrany: Černochová má po Foltýnovi a Řehkovi vyhánět i Zavorala

    Premiér Petr Fiala urovnával spor Jany Černochové a Karla Řehky. | foto: Twitter, Profimedia

    Jako černá ruka řádí Jana Černochová v jednom z nejdůležitějších silových resortů. Sotva vyšlo najevo, že měla sehrát klíčovou roli v odchodu Otakara Foltýna z čela Vojenské policie, upadl v její nemilost také náčelník Generálního štábu AČR Karel Řehka. Zatímco se premiér Petr Fiala jal situaci napravovat, ukázalo se, že to má nahnuté i ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral...

    Budovou resortu obrany v posledních měsících cloumají hodně divoké emoce. Koncem února opustil funkci šéfa Vojenské policie plukovník Otakar Foltýn. Údajně proto, že pochybil, když nepostavil mimo službu šéfa inspekce Vojenské policie Tomáše Voráče poté, co ho začala vyšetřovat Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

    Protože případ působil banálně, Voráč byl ostatně nakonec očištěn, všichni si lámali hlavu, zda za Foltýnovým koncem není náhodou něco více.

    Světlo do případu vnesl Expres.cz, velice důvěryhodný zdroj z armádního prostředí nám popsal, že ministryni Černochové vadil Foltýnův poměr s podřízenou, nejmenovanou majorkou. Šéf Vojenské policie skončil, ženě byl prodloužen závazek o pouhý rok namísto standardních deseti.

    „A není to jediný případ. Paní ministryni je velmi těžké odhadnout, může někoho bezmezně obdivovat, mít člověka ráda, věřit mu, a najednou se to zlomí v absolutní nenávist. Další příklad je pan generál Střecha, který původně měl být náčelníkem generálního štábu, pak se ale stal jen prvním zástupcem náčelníka generálního štábu, protože neprošel u prezidenta, no a teď jede v uvozovkách za odměnu do Bruselu,“ řekl nám tehdy zdroj.

    Podle něj si Jana Černochová na Ministerstvu obrany nárokuje všechny možné kompetence, zasahuje do prací generálů, což u jejích předchůdců nebylo zvykem.

    „Prolamuje veškeré hranice. Dříve bylo normální, že každý ministr měl personální pravomoc a tu si nechával na generály. Paní ministryně si ale vzala na starost všechny plukovníky s tím, že musí vědět o všem, co se s nimi děje. Pak si také vzala všechny kurzy v zahraničí nad třicet dnů, takže rozhoduje třeba i o praporčíkovi, který jede na kariérní kurz, a dost často do všeho vstupuje. To samozřejmě nelibě nese současný náčelník generálního štábu. Ten se aktuálně nachází na stejné trajektorii, jako byl Foltýn a Střecha,“ naznačuje zdroj Expresu, že už i generál Řehka upadá v nemilost. Ten mimochodem naše informace nevyvrátil.

    „Nezlobte se, ale interní informace nebudu komentovat,“ odpověděl textovkou.

    Jana Černochová

    Právě mezi Řehkou a Černochovou to má aktuálně pořádně vřít. Uznávanému generálovi se prý nelíbí to samé, co zmínil zdroj Expresu, tedy překračování kompetencí ministra. Podle Deníku N a Respektu jejich spory gradovaly několik měsíců, až Karel Řehka začal uvažovat o rezignaci.

    Do věci se nově vložil i premiér Petr Fiala, který si vzal Černochovou a Řehku na kobereček. Na Twitteru uvedl, že spolu všichni tři jednali o „aktuálních tématech“ na resortu obrany a shodli se na tom, že mají společný cíl, tedy silnou a moderní armádu.

    Jenže společná fotografie, a už vůbec ne výraz generála Řehky, příliš mnoho lidí neobměkčila. Černochovou v diskuzi kritizují, někteří Fialu vyzývají k jejímu odvolání.

    Pikantní je, že mezitím vyšel na povrch další osobní spor ministryně obrany s některým z podřízených. Tentokrát měl v její nemilost upadnout ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral.

    Ředitel Ústřední vojenské nemocnice Aleš Zavoral

    Podle webu iRozhlas.cz se má Jana Černochová snažit Zavorala vypudit z nemocnice a vyvolat dojem, že odchází dobrovolně. Proč, to nikdo neví.

    „Dala mu nůž na krk, aby si sám podal žádost o odchod z funkce,“ řekl iRozhlasu zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. Tiskový odbor ministerstva situaci odmítl komentovat, to samé vzkázal i Zavoral. Nepopřel však, že s Černochovou téma svého odchodu řešil.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:00 sobota 23. září 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      59
    • Super
      11
    • Tvl
      7
    • Haha
      6
    • Cože
      5
    • Sladký
      3