Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Bobošíková: Volnému jsem předem řekla, jak to skončí. Byl zděšený a zklamaný

    Zatímco Lubomír Volný věřil ve dvacet procent, Bobošíková a Lipovská tušily maximálně dvouprocentní zisk. | foto: Tilen Vajt/Pavel Dvořák

    Hlavní tvář politického hnutí Volný blok Lubomír Volný ve volebním štábu sebevědomě prohlašoval, že jeho strana získá kolem 20 procent. Nakonec ale politické seskupení obdrželo pouze 1,33 procenta a nedostalo se do Poslanecké sněmovny. Dokonce ani nedosáhlo na státní příspěvek. Zatímco Volný zapíjel hořkou a pro něj nečekanou porážku na baru, jeho parťačka a lídryně pražské kandidátky Jana Bobošíková tušila, že sněmovní volby nedopadnou dobře. „S kolegyní Hanou Lipovskou jsme to panu poslanci Volnému řekly zhruba týden před volbami. Byl zděšen a zklamán,“ řekla Expresu Bobošíková, která nevyloučila, že by opět zkusila štěstí v příštích prezidentských volbách.

    Před zahájením sobotního sčítání hlasů panovala ve volebním štábu Volného bloku skvělá nálada. „Odhaduji, že budeme mít kolem 20 procent,“ prohlásil před novináři lídr Volného bloku Lubomír Volný.

    O pár hodin později už bylo ale i velmi sebevědomému Volnému nad slunce jasné, že se velkolepý úspěch nedostaví. 

    Když bylo sečteno zhruba 50 procent hlasů a Volný blok v tu chvíli neměl ani 1,5 procenta, Volný zamířil na bar a u barmana si objednal whisky, kterou později zalil kolou.

    Zatímco Volný vypadal velmi zklamaně, jeho kolegyně Hana Lipovská a Jana Bobošíková se ve štábu usmívaly a působily, že je volební výsledek nijak netrápí.

    „Do jisté míry to zklamání je. Když jsme do Volného bloku s kolegyní Lipovskou vstupovaly, bylo naše očekávání, že bychom mohli získat mezi 4 až 6 procenty. Nicméně to dopadlo tak, jak to dopadlo. Jsem realistka, život jde dál,“ řekla Expresu s odstupem pár dní Bobošíková, která také přiznala, že neúspěch očekávala a své obavy oznámila Volnému zhruba týden před volbami.

    „S kolegyní Lipovskou jsme mu řekly, že jsme pod 2 procenty. Zjistily jsme to na základě našich dat asi týden před volbami. Byl zděšený a zklamaný,“ popsala Bobošíková.

    Jana Bobošíková s Hanou Lipovskou

    Moderátorka a podnikatelka nám poté sdělila, že vůbec netuší, kde Lubomír Volný vzal teorii o zisku kolem 20 procent.

    „Pan poslanec Volný je bezesporu velmi pracovitý a odvážný člověk. Co ho k tomu ale vedlo, opravdu nevím. Někteří lídři se snaží dodat ostatním odvahu tím, že nadsazuje, ale nevím, jestli to byl jeho případ,“ říká Bobošíková.

    Vypít šest sudů piva jsem Volnému nepomohla

    Lubomír Volný ve volebním štábu v sobotu večer také přede všemi se smutným výrazem ve tváři prohlásil, že objednal šest sudů piva, které nyní nemá kdo vypít. 

    Bobošíková a Lipovská mu s konzumací piva ale nepomohly, odjely ze štábu už před 18. hodinou a celou dobu pily nealkoholické nápoje.

    „Daly jsme si dvě kávy a dvě limonády, takže jsme mu s tím opravdu nepomohly, nevíme, jak to se sudy piva dopadlo. Tyto informace opravdu nemám,“ směje se Bobošíková, kterou ale těší, jak probíhala předvolební kampaň.

    „Mohli jsme být s lidmi a hlásat myšlenky svobody a demokracie. Jsme rádi, že přes 70 tisíc lidí na to slyšelo, v tom já vidím velký přínos. Chápu ale, že na vítězství to nemohlo stačit,“ dodala Bobošíková, která ale kritizovat konkrétní kroky Volného bloku odmítla.

    „Mám na to svůj názor, ale jsem zvyklá prát si špinavé prádlo doma,“ řekla bývalá moderátorka České televize.

    Jana Bobošíková s Hanou Lipovskou

    Další kandidatura na Hrad? Ještě nevím

    Na sociálních sítích si někteří lidé z Jany Bobošíkové utahují a píší, že už by měla pomalu přemýšlet o dalších volbách, například těch prezidentských. 

    Touhu stát se prezidentkou Jana Bobošíková projevila naposledy v roce 2013, tehdy ale v historicky první přímé volbě prezidenta neuspěla. 

    Na dotaz Expresu, zdali to zkusí znovu za dva roky, reagovala Bobošíková takto: „Nevím, jestli budu kandidovat, budu ale nadále hovořit o tom, co se mi líbí a co ne. V rámci možností budu říkat to, co považuji za vhodné a budu šířit dále své myšlenky.“

    Jana Bobošíková ve volebním štábu Volného bloku

    Prioritou je ale pro Bobošíkovou nyní podnikání, rodina a také rozvíjení aktivit, kterým se začala věnovat v nedávné minulosti.

    „Budu rozvíjet své koníčky, tedy Institut svobody a demokracie, který jsme založily s kolegyní Hanou Lipovskou, a také internetový pořad Aby bylo jasno,“ odhalila své plány matka dvou dospělých dcer.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 22:02 čtvrtek 10. února 2022. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      54
    • Trapas
      21
    • Super
      10
    • Tvl
      9
    • Sladký
      8
    • Cože
      4