Co vid(íš)? Plošné zavedení roušek je zbytečné a nesmyslné, říká profesor Žaloudík

Z nošení roušek se s blížícím se příchodem 1. září stalo opět téma číslo jedna. Přibývá těch, kteří je odmítají nosit na místech, kde to postrádá smysl a jde to proti logice věci. Jedním z hlasitých kritiků rodícího se rouškistánu je i senátor a lékař Jan Žaloudík (ČSSD). Ten se proti tomu ostře vymezil v rozhovoru pro televizi Nova.

„Oblast, kde má smysl roušky nosit, je nemocnice, jednotka intenzivní péče, operační sály, domovy důchodců nebo při rizikových akcích,“ říká bývalý šéf Masarykova onkologického ústavu, lékař a senátor za ČSSD Jan Žaloudík.

Řešení nevidí ani ve vládou tolik protežované chytré karanténě

On sám veřejnosti na základě vlastních zkušeností a dlouholeté praxe doporučuje hlavně důkladnou hygienu, protože covid-19 je pouze další virózou. „Budou tady různé vlnky viróz. Koronavirus je jednou z nich. Není to nic mimořádného, jak jsme si mysleli v březnu nebo začátkem dubna,“ tvrdí.

„Čeká nás doba covidí, co se jen tak nevidí. A virus už za to nemůže,“ podotkl v rozhovoru pro Televizní noviny senátor, který má za to, že covid-19 a opatření, jež s sebou pandemie přinesla, jsou jako účinný regulátor společnosti. 

„V budoucnu by mohla nastat doba covidí. Stane se to regulátorem fungování společnosti, protože leccos vyhovuje. Tuto záminku bychom si neměli brát, medicína si to nezaslouží. Je to jakýsi nový regulátor na scéně,“ řekl profesor Jan Žaloudík. 

„Kdybych jako lékař, onkolog, vlastenec měl s láskou vlasti něco doporučit, nebo mohl nebo měl to právo, tak bych řekl: Dejte manuály do archivů, odložte roušky, udržujte čistotu těla i ducha, chovejte se přesně tak jako loni, předloni a před pěti lety, vůbec nic se nestane,“ řekl přímo hlasitý kritik plošného nošení roušek.

Od 1. září nakonec roušky nebudou povinné ve školách, obchodech, restauracích nebo v kadeřnictvích. Lidé je budou muset nosit, jen když bude v regionu vyšší riziko nákazy nemocí covid-19

Změny 20. srpna oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Stalo se tak pouhý den poté, co pravidla pro nošení roušek představil a zmínil, že na výše uvedených místech budou povinné.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:01 sobota 19. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

  • 96
  • 78
  • 46
  • 37
  • 33
  • 25