Gretina fanynka a zaujatá ČT! Zahradil se pustil do Fridrichové kvůli klimatu

Vyvážené veřejnoprávno, tak europoslanec Jan Zahradil ironicky označil Českou televizi a její pořad 168 hodin. Vadila mu reportáž o změnách klimatu, kterou uvedla moderátorka Nora Fridrichová, podle něj fanynka aktivistky Grety Thunbergové. Štáb v ní dal prostor třem zástupcům hnutí Fridays for Future, dvěma vědcům a sociologovi, kteří kritizují počínání politiků v klimatické problematice. Z druhé strany ale nedostal v pořadu prostor nikdo, nepočítáme-li útržky z vyjádření „zlých mužů“ Klause mladšího či Tomia Okamury.

Tahle země není pro mladý, takový název nese reportáž, kterou včera odvysílala Česká televize v pořadu 168 hodin. Zabývá se tím, že Země čelí kritickým změnám klimatu a že zatímco studentské hnutí Fridays for Future se situaci snaží řešit, přístup některých našich politiků je zcela neadekvátní.

Jak si ale všiml poslanec europarlamentu Jan Zahradil, reportáž byla poměrně jednostranná a tak nějak úplně vypustila možnost, že situace možná nemusí být natolik alarmující, jak ji mnozí vědci či aktivisté popisují.

„Na správné straně pokroku tři zástupci Fridays for Future, Stanislav Biler (sociolog, pozn. red.), dva vědci. Na špatné straně reakce (aby to bylo každému jasné) zlý Václav Klaus starší, Václav Klaus mladší, Zeman, Okamura, protiproud,“ nechápe Zahradil, který reportáž označil za „klimatickou agitku České televize“.

Europoslanec Jan Zahradil se pustil do České televize, jejího pořadu 168 hodin a moderátorky Nory Fridrichové.

A skutečně, zatímco vyjmenovaná šestice bojovníků proti změnám klimatu dostala prostor vyjádřit se na kameru s připraveným monologem, z druhé strany si štáb 168 hodin jen vyzobal úryvky z nejrůznějších vyjádření politiků, kteří klimatický aktivismus kritizují nebo k němu mají přinejmenším daleko.

Kromě Zahradilem jmenovaných „zlých mužů“ se v reportáži objevuje i premiér Andrej Babiš, který během tiskové konference se svým polským protějškem řekl, že je sice důležité se o klimatu bavit, ale zároveň bychom neměli zapomínat na to, že jsme průmyslová země.

„Najít nějakého méně antagonizujícího kritika klimatického alarmismu (ano, jsou také k mání), stejně jako racionálního vědce, který nepatří k tzv. klimatickému konsensu (třeba Björn Lomborg, žije teď v Praze) bylo zřejmě nad síly autorů pořadu,“ nechápe Zahradil.

Noru Fridrichovou Zahradil označil za fanynku Grety Thunbergové.

Na závěr pak europoslanec a politický matador z ODS dodává, že třešničkou na dortu je moderátorka Nora Fridrichová, podle něj fanynka aktivistky Grety Thunbergové.

„Moderuje fanynka Grety Thunbergové Nora Fridrichová. Vyvážené veřejnoprávno,“ dodal Zahradil.

Fridrichová spolu se dvěma dalšími osobnostmi, neurochirurgem Vladimírem Benešem a spisovatelkou Martinou Formanovou, odpovídala na anketní otázku ze čtvrtka 29. srpna, zda fandí Gretě Thunbergové.

Nora Fridrichová odpověděla na anketní otázku Magazínu DNES + TV.

„Ano, hlavně kvůli tomu, kolik českých tmářů rozpálila doběla. Už jen čekám, kdy se u nás rozjede debata, že Země je placatá,“ odpovídá Fridrichová pro čtvrteční vydání Magazínu DNES + TV.

Vedle ní dostal se svou odpovědí prostor neurochirurg plk. prof. MUDr. Vladimír Beneš, DrSc., přednosta Neurochirurgické kliniky Ústřední vojenské nemocnice Praha a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a bývalý prezident Evropské asociace neurochirurgických společností.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:00 úterý 31. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

  • 203
  • 60
  • 55
  • 55
  • 53
  • 41