Uzunoglu se jen dojímá, míní Zahradil. Alibista, který jen pije víno! opáčil kurdský lékař

Europoslanec Jan Zahradil na svém Facebooku zkritizoval počínání v Turecku zatčených Čechů Markéty Všelichové a Miroslava Farkase. Přesto ale trval na tom, že jim musí být pomoženo a svá slova se nyní chystá převést v činy. Jeho frakce v europarlamentu bude předkládat rezoluci na podporu mladé dvojici čelící turecké obžalobě z podpory terorismu.

Když se europoslanec Jan Zahradil na svém facebookovém profilu kriticky vyjádřil k počínání Markéty Všelichové a Miroslava Farkase, které vedlo k jejich zatčení na hranicích Turecka a Sýrie a následnému obvinění z podpory terorismu, sám se stal terčem kritiky. Té nyní čelí tím, že v europarlamentu bude předkládat rezoluci na podporu zatčených Čechů.

Opakovanou účast Všelichové a Farkase v bojích proti Islámskému státu po boku kurdských milicí YPG označil Zahradil za stejně hrubou nerozvážnost jako například pašování drog do Thajska.

Vyjádřil též pochopení pro to, že Turci považují kurdské milice za teroristické. Za to ho ostře zkritizoval kurdský lékař Yekta Uzunoglu, který dlouhodobě žije v Česku. Ten prohlásil, že pochybuje o tom, že Zahradil hájí české zájmy a vypadá to spíše jako kdyby hájil zájmy turecké.

„Ve čtvrtek se bude v europarlamentu hlasovat o rozsáhlé rezoluci o Turecku, na můj návrh do ní naše frakce chce přidat apel na tureckou stranu, že europarlament věří tomu, že proces s Všelichovou a Farkasem proběhne podle všech mezinárodněprávních a trestněprávních standardů a o všem bude informována jak česká ambasáda, tak delegace EU v Turecku,“ sdělil v reakci na kritiku Expresu Zahradil.

Europoslanec zároveň dodal, že výzva k turecké straně neznamená, že by ustoupil od kritiky zadrženým Čechům kvůli údajné příslušnosti ke kurdským milicím. „Situace je vypjatá a je dobře dát najevo, že případ je monitorován,“ doplnil Zahradil s jistou obavou, že Ergodanovy policejní složky nebudou s Čechy zacházet podle mezinárodního práva.

Zahradil se vyjádřil i k samotným ostrým slovům Yekty Uzunoglua.

„Pan Uzunoglu je zbytečně emocionální, nicméně dá se to pochopit. V řešení problémů kurdské menšiny je sám hluboce osobně zainteresován, schází mu tedy objektivní nadhled,“ napsal ve zprávě Zahradil.

„Není to tak, že Kurdové jsou automaticky ti hodní, zatímco Turci ne. Jako český politik hájím oficiální českou politiku jednoho Turecka (podobně jako třeba jedné Číny) a nemohu proto oficiálně podporovat plány, které by vedly k ohrožení jeho územní integrity,“ dodal na vysvětlenou europoslanec.

Kurdský lékař Yekta Uzunoglu vnímá Zahradilův návrh pro EP jako čistě alibistické gesto a podle něj nemá europoslanec na rezoluci žádnou zásluhu.

Předkládaný text byl prý schválen více frakcemi z jiných zemí. „To, že bude Evropský parlament ve čtvrtek hlasovat o rezoluci kvůli zadrženým Čechům, ví každý. Pan Zahradil na tom nemá sebemenší podíl. Jde o voluntaristický čin,“ napsal Expresu kurdský aktivista.

Uzunoglu dále Zahradilovi vyčítá, že se osobně málo angažuje v pomoci vězněným Čechům.

„Účelovost jeho sdělení zesiluje fakt, že pan Zahradil místo toho, aby se sebral a jel do Turecka za svými občany, tak si v klidu vychutnává drahá vína!“ Kurd tím naráží na europoslancův status na Facebooku, kde se pochlubil degustací francouzského vína na Světovém duelu vín v moravských Hustopečích (europoslancův příspěvek je z 19. listopadu, pozn. redakce).

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:06 středa 22. března 2017. Anketa je uzavřena.

  • 14
  • 14
  • 10
  • 9
  • 9
  • 9