Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zmizení podnikatele Jana v Sapě: Organizovaný zločin, distribuce drog a daňové úniky

    Policie nadále pátrá po zmizelém podnikateli Janu Vaculíkovi. | foto: Policie ČR

    Doupě zločinu, kde se nejspíše perou peníze pocházející z drog a prostituce. Takový pohled mají na vietnamskou tržnici Sapa v Libuši na okraji Prahy experti Bezpečnostní informační služby (BIS). A právě tam beze stopy zmizel český podnikatel Jan Vaculík. Lokalita, která si vysloužila označení Malá Hanoj, má více než dekádu kriminální pověst a je pod permanentním dozorem policistů a často se dostává i do hledáčku celníků. Co se Janovi mohlo stát? Všechno, ale nic dobrého.

    V pondělí měl podnikatel Jan Vaculík v pražské Sapě schůzku, kam také dopoledne dorazil. Ještě ho kamery zachytily na začátku vietnamské tržnice a podle tvrzení nevlastního syna vybral větší částku peněz. Tam jeho stopa končí.

    Před Sapou zůstalo jeho SUV Porsche Cayenne s mobilem i peněženkou, ale po obchodníkovi se slehla zem. Policie po něm stále pátrá, ale čím více dnů utíká, tím se zdá, že je menší a menší pravděpodobnost, že se najde. 

    O Sapě už desítky let od jejího založení kolují různé historky, jak je vietnamská komunita uzavřená. A to nejen kvůli své kultuře, ale zejména kvůli tomu, že tam má bujet organizovaný zločin, prodej marihuany a pervitinu a také krácení a únik daní. 

    Vlastně to nejsou zase tak fámy, což potvrzují bezpečnostní složky, které se na Sapu zaměřily. Za zdmi oblíbené tržnice se mají dít věci jako ze špatného filmu. 

    Organizovaná a strukturovaná mafie

    „Jedná se o velice sofistikovaný organizovaný zločin, který je zaměřený na maximální finanční zisky. Sofistikovanost tohoto zločinu je dokládána velmi striktním rozdělením rolí jednotlivých členů vietnamských zločineckých struktur v rámci konkrétních služeb: například služba proclení, služba dovozu různých druhů zboží, služby zaměřené na legalizaci výnosů z trestné činnosti prováděné pouze uvnitř rozsáhlé vietnamské komunity a další,“ rozpovídal se dobře obeznámený zdroj s místními poměry pro Parlamentní listy.

    Do Sapy jezdí hodně lidí si koupit fejkové věci a dát si kung-pao.

    Majitel firmy Saparia, která vlastní areál Sapy, se ohrazuje proti takovým nařčením, prý je všechno podle českých zákonů v pořádku.

    „V areálu občas dochází k přestupkům některých nájemců či návštěvníků, ale vzhledem k vysokému počtu nájemců a návštěvníků se jedná o velmi malé procento,“ uvedla firma.

    Zdůrazňuje, že v areálu se v poslední době nestal žádný vážnější trestný čin a že spolupracují s úřady na prevenci kriminality. 

    Už před deseti lety tehdejší předseda sněmovního branně-bezpečnostního výboru František Bublan na základě informací od tajné služby hovořil o stamilionech korun vyváděných do zahraničí takzvaným arabským bankovním systémem. 

    „Systém se ani nedá zkontrolovat,“ podotkl. Existuje podle něj podezření, že tamní podnikatelé jsou o různých kontrolách dlouho dopředu informováni, navíc nejsou důsledné.

    Tajné večírky s podnikateli a politiky

    „Vietnamská komunita se vždy snažila v maximální míře etablovat na území států, ve kterých žila a rozvíjela své obchodní aktivity. Jejím cílem vždy bylo pro své zájmy získávat důležité kontakty, a proto pravidelně pořádá různá společenská nebo kulturní setkání, na něž zve zástupce různých vlivových skupin, ať už z řad politiků, byznysmenů, nebo lobbistů,“ řekl Parlamentním listům jejich zdroj. 

    Do Sapy jezdí hodně lidí si koupit fejkové věci a dát si Kung-pao.

    Prý potřebují navázat potřebné kontakty a zdroje na vlivné lidi, aby jim jejich organizovaný zločin, především praní špinavých peněz a prodej drog, procházel.

    „Z operativní činnosti byly získávány různé informace o napojení zástupců vietnamské komunity na důležité osoby z různých oblastí společenského života a o pořádání různých utajovaných večírků, večeří, kterých se účastnili zástupci vedení komunity a mnoho známých a vlivných osob z Česka,“ dodal.

    Drogy a praní špinavých peněz

    S vietnamskou komunitou je často spojována výroba pervitinu a pěstování marihuany. To má vlastně přinášet největší zisk pro celou Sapu. 

    „Vietnamská komunita je známá především tím, že je schopna zajistit velkou kvantitu kvalitního zboží, čímž následně strhává i ceny na trhu v řádech desítek procent. Jsou schopni získat prekurzory pro výrobu pervitinu přes své komunity. Pravděpodobně z Asie a jiných zemí. Mimo to jsou velmi pracovití a nesmírně disciplinovaní, čímž výrazně snižují šance k jejich odhalení. Mají obrovské množství vstupního kapitálu, proto jsou schopni nakupovat prekurzory za hotové ve velkém množství,“ dodal svědek z bezpečnostních složek. 

    Když se řekne Libuš, mnozí si představí právě Sapu.

    Dodal, že se jim nelegální obchod daří především díky disciplinovanosti a pracovitosti, čímž je tento národ velmi známý.

    Do jejich úzké komunity je hodně těžké proniknout. O tom byl natočen i film Miss Hanoi, kde bylo ukázáno, jak tito lidé jsou semknutí a k sobě si nikoho nepustí. A kryjí své zločiny a podvody navzájem. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:15 neděle 29. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      54
    • Tvl
      43
    • Super
      16
    • Haha
      12
    • Cože
      8
    • Sladký
      6