Co na Jana Třísku (+80) prozradily tajné spisy StB? Byl zásadový celý život!

Asi jako za každou veřejně známou osobností přišli za minulého režimu také za Janem Třískou (+80) agenti StB s nabídkou spolupráce. Co na něj záznamy prozradily? Byl zásadový a nenechal se zastrašit!

Když za Janem Třískou (+80) přišli agenti StB, bylo to krátce poté, co podepsal protistátní pamflet Dva tisíce slov, jako tak učinila spousta dalších významných osobností. A protože se kromě toho přátelil s Václavem Havlem a sešel se se spisovatelem v exilu Pavlem Tigridem, neměl to za normalizace vůbec lehké!

Nejprve mu bylo zrušeno angažmá v Národním divadle a posléze také v Divadle za branou. „Zavřeli Divadlo za branou a každý někam šel. Kdyby mi někdo nabídl, abych šel do Národního divadla, tak bych tam šel. Hrál jsem z milosti na Kladně a pak jsem hrál z milosti v Městských divadlech pražských. Mezitím jsem byl snad půl roku bez práce a cítil jsem se ohrožený. Měl jsem strach,“ uvedl Tříska v roce 2007 pro iDNES

Když se tedy Tříska sešel s kapitánem StB Vladimírem Maturou, zanechal docela dobrý dojem, nejspíš nestál o zbytečné potíže.

„S ohledem na to, že Jan Tříska má v současné době velký zájem stát se znovu členem ND, nabídla se mi zde možnost použít jeho schůzky s Pavlem Tigridem jako kompromitujícího momentu, který znamenal obrat během schůzky. Jednání proběhlo bez rušivých jevů, seriózně a velmi otevřeně. Lze dokonce říci na přátelské bázi,“ uvedl kapitán.

Při příštím setkání si však Jan Tříska z kapitána dělal legraci, což se mu pochopitelně nelíbilo, a tak názor na něj značně změnil. „Jan Tříska působí dojmem psychopata, alibisty a navíc jsou na něm patrné známky zbabělosti, nelze s ním proto počítat jako s typem pro verbovku,“ uvedl.

„Vzpomínám si na to. Vynadal jsem jim. Prostě jsem je poslal do háje. Hrubý jsem na ně mohl být, to jo. Protože mě s*ali. Najednou zdvořilosti došly a chtěl jsem je poslat do p*dele,“ okomentoval fiasko před lety sám Jan Tříska.

To však znamenalo, že má po kariéře. S manželkou Karlou Chadimovou a dvěma dcerami proto přes Kypr emigrovali do Kanady, odkud se potom přestěhovali do Los Angeles, kde rodina žije dodnes. Navzdory tomu se Jan Tříska proslavil a zahrál si v mnoha filmech. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:34 úterý 30. ledna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 10
  • 9
  • 9
  • 8
  • 8
  • 4