Jan Svěrák bez okolků: Zeman nestojí za krizí kolem ČT poprvé, tahle země mu nepatří

Režisér a jeden z iniciátorů výzvy Pět vět na obranu České televize Jan Svěrák po inauguračním projevu Miloše Zemana usoudil, že je to právě on, stejně jako při televizní krizi na přelomu let 2000/01, kdo se pokouší veřejnoprávní médium umlčet. A zatímco se v sousedních státech pokusy na omezení veřejnoprávního rozhlasu a televize víceméně daří, tady prý byl vyslán signál, že to se u nás stát nesmí. Svou výzvou prý iniciátoři promluvili lidem z duše.

Jan Svěrák přiznal, že se z něho nechtěně stal aktivista ve chvíli, kdy si uvědomil, v jakém ohrožení se Česká televize octla. „Pět vět na obranu České televize podepsalo něco přes osm tisíc lidí. Zeman sám nedokáže zrušit Českou televizi, nedokáže ji osedlat, zkrotit, dostat ji pod kontrolu politiků. Ale mohla by se najít nějaká síla v parlamentu, nějaký politik by si mohl říct, že je to dobrý nápad, a udělat mu tu službu,“ řekl oscarový režisér v rozhovoru s Emmou Smetana v DVTV.

V příštím týdnu by chtěl Svěrák výzvu předat politikům, aby se k ní připojili, nebo aby viděli, jak je silná vůle lidí a kolik známých jmen je pod ní podepsáno. Emma Smetana se však musela zeptat, zda to není tak, že každý podpis má stejnou váhu. A nejde jen o podpisy známých osobností. „Každý podpis má svou váhu, ale toto není petice, ale výzva,“ uvedl Svěrák. Podle něho dají politici na známá jména, protože jsou to elity, které mohou ovlivňovat další lidi.

„Není to tak, že se určitá část společnosti, do které vy patříte, nechce smířit s volbou většiny, že byl Miloš Zeman opět zvolen do funkce českého prezidenta?“ pokračovala všetečná Emma Smetana, když předtím pustila záznam ze slavnostní recepce k oslavě druhého zvolení Miloše Zemana, kdy hlava státu komentovala slova Marka Najbrta z ceremonie udílení cen Český lev 2018, kdy publikum vyzval, aby Zemana nevolilo.

„Od toho režiséra Najbrta to byl nemístný žert, já si myslím, že on ví moc dobře, že prezident Zeman je nyní ve funkci, a že to měla být sranda. Já bych neřekl, že když někdo vyhraje volby, že mu patří ta země. On dostal za úkol spravovat tu zemi pro nás všechny, 10 milionů voličů. To není, že my jsme prohráli a máme se teď odstěhovat,“ myslí si syn Zdeňka Svěráka a pokračuje v optimistickém duchu.

Jan Svěrák před zahájením přímého přenosu z Rudolfina přečetl text na obranu ČT.

„Zdá se, podle odezvy z celé republiky, že jsme lidem promluvili z duše. Ti si také nepřejí, aby veřejnoprávní média byla pod kontrolou vítězů voleb. Vítězové voleb mají spolupracovat s celým politickým spektrem a nemohou si uzmout tu moc. To by byl nástup diktatury. To je, jako bych byl majitel hospody, najal si tam zaměstnance a ty čtyři roky je nemohl kontrolovat,“ připomíná Svěrák, že politici jsou něco jako naši zaměstnanci, kteří nejsou nedotknutelní.

„My, kteří jsme rychlejší, bohatší, co jsme měli větší štěstí, jsme šli kupředu a zapomněli na ty, kteří takové štěstí neměli, nedostalo se jim vzdělání,“ říká ke kritice, že se umělci na Českých lvech vyhranili v sebezahleděnosti a bez kontaktu s realitou bojují za demokracii. „My se musíme mít rádi, je to otázka lásky. Ti nemocní musí vědět, že ti zdraví je v tom nenechají.“

A kdo jsou ti zapomenutí a nemocní? „To jsou všichni ti, co dali protestní hlasy třeba lidem, kteří jsou spoluviníky situace, ve které jsme, a přitom těm lidem nic nedávají, jenom slibují. Vytvářejí dojem, že mluví jejich jazykem. A ti lidé mají dojem, že je nikdo neposlouchá a že je v tom necháváme. Vzdělaní lidé musí opět získat důvěru těch méně vzdělaných, aby se jich přišli zeptat na radu,“ popisuje režisér jeho názor na nápravu vztahů v naší společnosti.

Na jakýkoliv pokus o omezování veřejnoprávních médií je podle Svěráka třeba reagovat: „Stalo se to v Polsku, Maďarsku, možná i na Slovensku. My jsme vyslali signál: Ruce pryč, u nás se to stát nesmí. My víme, že Miloš Zeman byl u toho a byl pravděpodobně strůjcem televizní krize, když se v roce 2000 opoziční strany dohodly a nechtěly, aby jim do toho televize nemluvila.“

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:02 úterý 17. července 2018. Anketa je uzavřena.

  • 72
  • 25
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7