„Prosíme, raději mlčte!“ Lékaři z první linie už mají plné zuby Pirkových či Šmuclerových výroků

S ohledem na stále se zhoršující situaci ohledně covidu-19 v Česku sepsali lékaři a zdravotní sestry z infekčních oddělení otevřený dopis, v němž prosí o pomoc. Obracejí se nejen na veřejnost a vládu, ale i na lékaře, kteří se k této problematice neustále vyjadřují, ačkoliv nemají s infekčními chorobami žádnou zkušenost. Narážejí tím především na petici kardiochirurga Jana Pirka a stomatologa Romana Šmuclera.

Celé znění otevřeného dopisu přinesla redakce Neovlivní.cz. Lékaři a sestry podle svých slov už nemohli déle mlčet, a přestože veškerou svou energii věnovali do záchrany lidských životů, nastala chvíle veřejně se vyjádřit.

Hlavním důvodem je podle nich zlehčování situace. Epidemii nemoci covid-19 navíc využívají ke svému zviditelnění lékaři, kteří nemají s infekčními chorobami žádné zkušenosti.

„My, lékaři a zdravotní sestry z covidových oddělení a jednotek intenzivní péče, jsme až doposud byli příliš zaměstnáni péčí o pacienty a organizací péče v našich nemocnicích a nebylo nás příliš slyšet. Máme však silný pocit, že nazrál čas, abychom jasně a nahlas promluvili,“ stojí v dopise.

Lékaři upozorňují, že nechtějí vyvolávat paniku, ale situace je skutečně vážná.

„Na našich odděleních bojujeme o životy lidí, kteří by, nebýt koronavirové infekce, měli před sebou dalších 10–20 let kvalitního života. Jsou to padesátníci, šedesátníci, aktivní sedmdesátníci, kteří mají pouze nadváhu nebo vysoký tlak či lehkou cukrovku. Snažíme se všemi prostředky zabránit tomu, aby skončili na ventilátoru, protože pokud se na něj dostanou, přežije jich sotva polovina,“ popisují lékaři stav na covidových odděleních, kde přibývá vážných případů. Bohužel jsou evidovány i rekordní nárůsty zemřelých.

V České republice je druhá vlna vnímána jinak než na jaře, přitom se ukazuje, že může být mnohem vážnější. Svůj vliv na tom podle lékařů mají i autoři petice, která žádá zrušení bezpečnostních opatření. Mezi nejviditelnější osobnosti patří již zmínění Pirk a Šmucler.

„Odborníky z různých oblastí medicíny, kteří se rádi vyjadřují v médiích, ale v oblasti infekčních nemocí jsou pouze poučenými laiky s vyhraněným názorem: Prosíme, raději MLČTE! Pokud mlčet nedokážete, přijďte před svým mediálním výstupem na jednu pracovní směnu na covidovou jednotku, uvítáme vaši pomoc,“ žádají lékaři bojující v první linii.

Pražská nemocnice na Bulovce opět uvedla do provozu jednotku intenzivní péče...

Pod výzvu se podepsal například Aleš Chrdle, primář infekčního oddělení českobudějovické nemocnice, společně s kolegy z celé republiky.

Na závěr se lékaři obrátili přímo na občany. „Nebojte se! Respektujte ale, že covid-19 je zákeřný protivník. Projevujte úctu k životu a zdraví lidí kolem sebe. Časté mytí rukou, roušky a rozestupy jsou minimum, co můžete bez větších obětí udělat pro sebe i druhé,“ napsali.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:57 středa 3. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 115
  • 15
  • 15
  • 12
  • 10
  • 9