Táta od rodiny a nezkušený aktivista: Lipavský si to chce rozdat s Ruskem a nevoní mu ani Izrael

Prezident Miloš Zeman má výhrady k několika nominantům na ministerské posty, nechce ale Petru Fialovi při skládání vlády házet klacky pod nohy. Vetovat tak bude pouze jednoho z nich. Jak se ukázalo, řeč je o pirátovi Janu Lipavském, který má dostat na starost zahraniční resort. O absolventovi teritoriálních studií toho příliš známo není, když už se ale v médiích za poslední roky objevil, právě Zemanovi to způsobilo pěkných pár vrásek na čele.

Jan Lipavský nepatří zrovna mezi politické celebrity, lidé toho o něm vědí málo. Může za to i skutečnost, že si šestatřicetiletý pirát důkladně střeží soukromí. Známo je o něm například to, že studoval teritoriální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Jako takový se dostal skrze studijní program Erasmus na prestižní univerzitu v Kentu.

Sociální sítě Lipavský zasvětil převážně politice. Sem tam se na nich ale ukáže jako vášnivý turista, který rád křižuje krajinou Česka.

Jan Lipavský

„S rodinou jsme i letos vyrazili pro větší klid na dovolenou po Česku. Vystoupali jsme třeba na nejvyšší vrchol naší země, na Sněžku,“ pochlubil se letos v červenci. 

Jan Lipavský je vášnivý turista.

Onou rodinou je pro pirátského poslance manželka a dcera. Speciálně na jejich soukromí si zakládá, takže zatímco jiní politici obzvláště před volbami svoje drahé polovičky a ratolesti nastavují před kamery, paní Lipavská připomíná ženu slavného seriálového detektiva Columba.

Pracovní zkušenosti má Lipavský jako analytik a manažer IT projektů v bankovnictví či marketér. A zde se dostáváme k tomu, proč ho nejen Zeman, ale nedávno třeba i europoslanec Jan Zahradil kritizoval coby člověka nijak zvlášť kompetentního řídit ministerstvo zahraničí.

Turista Jan Lipavský

Lipavský je členem pirátského zahraničního výboru, což je jediná jeho oficiální zkušenost se zahraniční politikou. Zřejmě i na to Zeman narážel, když mluvil o ministrech, kteří daným resortům nemohou rozumět, protože se jimi nikdy nezabývali.

Naopak Lipavský v roli poslance brnkal prezidentovi na nervy aktivismem. Bojoval například za to, aby bylo z tendrů na výstavbu nových jaderných bloků v Dukovanech předem vyřazeno Rusko a Čína. Také z role poslance i obyvatele Prahy 6 podporoval odstranění sochy maršála Koněva a výhrady má k přesunutí české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.

V neposlední řadě Lipavský mnohokrát vyjádřil svou podporu Tchaj-wanu a prezidentovi se pochopitelně nezalíbil ani tím, že po ministerstvu zahraničí požadoval odebrání diplomatického pasu jeho poradci Nejedlému. 

Jan Lipavský a tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu

Zda Petr Fiala ustoupí jedinému požadavku prezidenta Zemana v sestavování vlády, bude otázka několika následujících dní. 

Lze očekávat, že si za Lipavským budou tvrdě stát Piráti, předseda Ivan Bartoš ho minulý týden označil za člověka jako dělaného resort zahraničí vést.

„Pokud někdo nevidí mezi Piráty odborníka schopného řídit resort zahraničí, měl by se více zajímat o Honzovu práci. Jan Lipavský ví, že prosperita České republiky stojí na vzdělání, pracovitosti, vynalézavosti, zájmu o moderní technologie a schopnosti vyvážet zboží s vysokou přidanou hodnotou do zahraničí,“ uvedl Bartoš na Facebooku.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:43 pátek 18. března 2022. Anketa je uzavřena.

  • 131
  • 15
  • 7
  • 3
  • 3
  • 0