Od kraje dostával odměny, mezitím nosil info Redlově partě. Šéf silničářů Lichtneger končí

Korupční skupina kolem Petra Hlubučka a Michala Redla měla žně i ve Středočeském kraji. Dopomáhal jí k tomu šéf tamních silničářů Jan Lichtneger, který obviněným mužům nosil informace. Zda se sám na korupci nějakým způsobem podílel, zatím není známo, mezi obviněnými nefiguruje. Zajímavé je, že ani ne před měsícem odevzdal svou firmu do rukou jednoho z obviněných, Zakaríi Nemraha. Pouhý den poté mu krajští radní v čele s hejtmankou Petrou Peckovou (STAN) vyplatili mimořádnou odměnu. Během úterního odpoledne byl Lichtneger odvolán.

Lichtneger byl do čela středočeských silničářů dosazen loni v březnu, tedy krátce poté, co se v kraji měnila vláda a hejtmankou se stala Pecková.

Vyhrál tříkolové výběrové řízení, do funkce jej Radě Středočeského kraje doporučila jedenáctičlenná výběrová komise.

Kraj byl s Lichtnegerovými výkony velmi spokojen. Svědčí o tom třeba i mimořádná odměna, kterou mu krajští radní v čele s hejtmankou přiklepli 2. června.

Ve skutečnosti se v té době na šéfa silničářů už dávno zaměřila policie a monitorovala jeho napojení na organizovanou skupinu kolem Hlubučka a Redla.

Lichtneger měl být podle policie jejich spojkou a vynášet jim z podniku informace o státních zakázkách. Informuje o tom server Seznam Zprávy. 

Petr Hlubuček v rukou policie

Činil se hned po nástupu do funkce. Lichtneger si vytáhl několik dlouhodobých smluv s firmami, které pro Středočeský kraj zajišťují například opravy silnic a podobně. Smlouvy i přehledy o tom, kolik firmám vynášejí, předal Zakaríovi Nemrahovi, jednomu z třinácti obviněných a zároveň jednomu ze tří členů skupiny, kteří jsou stíháni vazebně.

„Pak po společné analýze tohoto přehledu stanovili po předchozí dohodě s Michalem Redlem scénář, na jehož základě chtěli za účelem vlastního neoprávněného obohacení donutit, co do obratu, nejvýznamnější dodavatele KSÚS, aby jim z prostředků KSÚS neoprávněně odváděli předem dohodnutý podíl,“ citují Seznam Zprávy z policejního spisu.

Obviněný Michal Redl alias Mišák

Lichtnegera měl úkolovat Michal Redl, tedy „nesvéprávný“ bývalý parťák Radovana Krejčíře. Propojit je měl Nemrah.

Právě se Zakaríou Nemrahem měl mít šéf silničářů bližší vztah. Svědčí o tom i skutečnost, že mu 1. června letošního roku předal či prodal svou firmu Sesaneli. 

Vedení kraje v čele s hejtmankou Peckovou prý o napojení Jana Lichtnegera na korupční skupinu nevědělo. Nejprve ho v pátek preventivně postavilo mimo výkon funkce, během úterý přišla zpráva o jeho odvolání.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:59 středa 19. října 2022. Anketa je uzavřena.

  • 18
  • 8
  • 7
  • 6
  • 6
  • 5