Kašlali jsme na doporučení a švejkovali, represe musela přijít, říká epidemiolog

Zatímco třeba v Německu nebo ve Francii veřejnost respektuje nařízení a doporučení odborníků bez výhrad, v Česku se děje přesný opak. Proto musela přijít tvrdá opatření, říká šéf oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl. V rozhovoru pro iDNES.cz zmínil i lékaře, kteří se i bez odborné znalosti epidemiologie vyjadřují ke covidu a často nemoc zlehčují, čímž nepřímo podporují švejkování.

„Pokud by se tato opatření nezavedla, za chvíli by tu nebyla žádná volná lůžka v nemocnicích. I když se opatření udělala, budeme na hraně kapacity. Nemocných totiž bude přibývat i nadále,“ říká k nouzovému stavu a s ním souvisejícím opatřením vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl v rozhovoru pro iDNES.cz.

Aktuální opatření jsou podle něj nezbytná, aby to zdravotní systém ještě zvládl. 

„Rád bych věřil tomu, že nedojde k žádnému problému. V opačném případě by se muselo jít do ještě tvrdších opatření, která však už mají velký dopad na ekonomiku,“ doplnil s tím, že problém Česka tkví hlavně v tom, že se našlo dost lidí, kteří problém bagatelizují a ostentativně odmítají nařízení a doporučení včetně roušek nebo rozestupů.

„Problémem české společnosti je to, že jsme švejkové. Když nechceme nosit roušky, měli bychom dodržovat rozestupy a podobně. Pokud ani toto nefunguje, musely přijít tvrdší represe. Poslední možností, kterou bych velice nerad zažil, je pak italský scénář, kdy se nám tu budou kupit rakve se zemřelými,“ varuje Kynčl, který v této souvislosti poukazuje na mladší část populace.

„Část především mladší generace si neuvědomuje potenciální závažnost nákazy. Covid není ebola, ale mám před ním respekt. Průšvih je v tom, že mladiství a mladí dospělí prodělají nemoc ve většině případů jen s mírným nebo bezpříznakovým průběhem. V tu chvíli chápu, že to bagatelizují. Právě oni ale mohou nákazu zanést ke svým rodičům či prarodičům. A v tom je ten problém,“ poukázal na opomíjený fakt vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.

„Myslím si, že u části lidí je to určitá revolta. Máme v sobě zakódováno to švejkování. V některých západních nebo severských zemích se autority mnohem více respektují. Od svých kolegů ve Švédsku vím, že když tam vláda doporučila nošení roušek a dvoumetrové rozestupy, lidé to dodržovali,“ zmínil v rozhovoru pro iDNES.cz Kynčl.

„U nás máme historicky od dob Rakouska-Uherska zažitý vzdor k autoritám a moc je nerespektujeme,“ zhodnotil uvažování části veřejnosti s tím, že ničemu nepomáhá ani fakt, že se ke covidu-19 vyjadřují i lékaři, kteří nejsou epidemiologové.

„Já bych si těmto kolegům netroufal radit v jejich oborech, ve kterých jsou oni experty, takže mě překvapuje, že se vyjadřují k něčemu, o čem nemají kompletní znalosti. Někteří si asi myslí, že jsou známými osobnostmi a mají přehled o všem. Není to ale optimální,“ míní vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:01 úterý 2. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 14
  • 12
  • 11
  • 10
  • 10