Bezmála dva miliony! Policie oznámila cenu popravy Kuciaka a jeho snoubenky

  • Kriminalisté zajistili silné důkazy včetně telefonu pachatelů.
  • Známá je i částka, za niž byla dvojice popravena – jde o bezmála dva miliony korun.
  • Policie v případu vraždy novináře Kuciaka a jeho snoubenky obvinila čtyři lidi.
  • Po dalších pachatelích pátrá, objednavatel vraždy ještě není znám.
Důkazy vůči obviněným jsou silné a slovenská policie zná dokonce i částku, za niž vrazi popravili novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu. Ta představuje více než milion a čtvrt korun v hotovosti a odpuštění více než půlmilionového dluhu. Na dnešní tiskové konferenci to oznámili zástupci generální prokuratury.

Obvinění v kauze vraždy investigativního novináře Kuciaka jsou zatím čtyři – trojice mužů v čele s pravděpodobným vrahem a italská překladatelka, která měla objednávku vraždy zadat. Ta zřejmě není hlavním strůjcem zločinu, ale spíše prostředníkem.

Policie tak po iniciátorovi dvojnásobné vraždy i dalších spolupachatelích pátrá dál. Na dnešní tiskové konferenci slovenské generální prokuratury to potvrdil generální prokurátor Jaromír Čižnár, podle něhož není počet zadržených rozhodně konečný.

Policie se prý v posledním měsíci soustředila už výhradně na čtveřici zadržených. Šlo hlavně o analytickou práci, která měla za cíl vypátrat hlavního zadavatele vraždy. Tlak prý ale kriminalisty dovedl k tomu, že museli zasáhnout a všechny podezřelé zadržet.

Obviněná tlumočnice Alena Zsuzsová podle policie vraždu objednala, střílel Tomáš Szabó. Dalšími zadrženými jsou řidič a zprostředkovatel. Důkazní materiál je podle Čižnára velmi silný, zahrnuje mimo jiné i mobilní telefon, který podezřelí využívali při přípravě vraždy. 

Důkazy policisté zadrželi i během dvanácti domovních prohlídek a třinácti prohlídek nebytových prostor. Zajistili také tři vozidla použitá při vraždě a dvě zbraně, ta vražedná ovšem nalezena nebyla.

Policii se podařilo dokonce zjistit i částku, za niž vrazi připravili Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu o život. Jde o 50 tisíc eur (přibližně 1 285 000 korun) v hotovosti a odpuštění dluhu ve výši 20 tisíc eur (přibližně 514 tisíc korun).

Podle policistů platí původní verze o tom, že se vrah zaměřil na investigativního novináře Kuciaka a jeho snoubenka Martina byla v podstatě jen ve špatnou chvíli na špatném místě. Již dříve se mluvilo o tom, že v době vraždy původně v domě vůbec neměla být. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:15 úterý 29. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 8
  • 8
  • 7
  • 7
  • 6
  • 5