Dlužili, tak zabíjeli za hubičku: Kuciakův vrah prosil úřad, aby mu pokutu dal na splátky

Když slovenská policie zveřejnila částku, za niž byl zavražděn novinář Ján Kuciak a jeho přítelkyně Martina Kušnírová, většina lidí nedokázala pochopit, za jak nízkou cenu je někdo schopen ukončit dva mladé životy. Ve skutečnosti byly však téměř dva miliony korun pro nájemného vraha a jeho kumpány značnou finanční úlevou. Jak totiž zjistil server Sme.sk, všichni tři na tom byli finančně velmi bídně. Vrah Tomáš Szabó dokonce musel prosit úřady, aby mohl pokutu 350 eur splácet po 50 eurech!

Padesát tisíc eur v hotovosti a odpuštění dvacetitisícového dluhu. V přepočtu tedy bezmála dva miliony korun. Takovou cenu měl život novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, mladých lidí, kteří plánovali společnou budoucnost.

Ačkoliv se řada lidí nad tak směšnou sumou pro vraha a jeho dva komplice podivovala, ve skutečnosti vše dává smysl. Jak informoval slovenský server Sme.sk, všichni tři byli v kritické finanční tísni a k ohavnému činu by se možná nechali koupit i za méně peněz.

Vypovídající je zjištění v případě samotného vraha Tomáše Szabóa. Bývalý policista a osobní strážce komárenského podnikatele, který byl zavražděn, si otevřel obchod s výživovými doplňky. Po inspekci ovšem dostal pokutu za nedostatečné označení jednotkové ceny a absenci reklamačního řádu. Pokuta činila 350 eur, tedy v přepočtu přibližně devět tisíc korun, jenže Szabó ji nebyl schopen zaplatit. Úřad se proto snažil uprosit, aby ji mohl splácet po 50 eurech, tedy zhruba po 1300 korunách.

Na vysoké noze si rozhodně nežil ani další obviněný, Szabóův bratranec Miroslav Marček. Ten dříve sloužil v armádě, poslední dobou se však živil jako taxikář a moc peněz prý neměl. Jeho role ve vraždě Kuciaka byla vzhledem k zaměstnání příznačná – byl řidičem, vraha k domu oběti v obci Velká Mača dovezl.

A dobře na tom nebyl ani další obviněný Zoltán Andruskó, který spolupracuje s policií a ukázal i na pravděpodobného objednavatele Kuciakovy vraždy Mariána Kočnera

Andruskó si sice jen měsíc po vraždě, možná v nadšení z rychle nabytého příjmu, u Komárna pořídil vilu s bazénem, ve skutečnosti byla ovšem zaplacena z úvěru, který si vzala jeho přítelkyně. Samotný Andruskó mezitím čelí takřka třiceti exekucím a před dvěma lety byl obžalován z krácení daní ve výši 440 tisíc eur, což je v přepočtu téměř milion a čtvrt korun.

Policie drží i nadále všechny tři obviněné ve vazbě, spolu s nimi půjde před soud i sporná osoba Alena Zsuzsová, o jejíž minulosti toho není příliš známo. Právě ona měla zmíněnou trojici najmout, téměř jistě tak ale učinila na popud jiné, daleko vlivnější osoby. Tou byl nejspíše kontroverzní podnikatel Kočner, s nímž Zsuzsovou údajně pojil hodně blízký vztah. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:27 středa 6. února 2019. Anketa je uzavřena.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 7
  • 6
  • 5