Bývalý vyšetřovatel prozradil pravděpodobnou verzi vraždy novináře Kuciaka

Jozef Šátek je bývalý elitní vyšetřovatel. Pro portál Aktuality.sk zveřejnil nejpravděpodobnější verzi, jak k vraždě mladého novináře a jeho přítelkyně mohlo dojít. Citujeme z jeho analýzy.

Dvojnásobná a úkladná vražda se jeví jako dlouho připravovaná, zorganizovaná a provedená na vysoce profesionální úrovni. Hlavním motivem je velmi pravděpodobně novinářská práce Jána Kuciaka

Je legitimní předpokládat, že v případu verze spáchání dvojnásobné vraždy členy kalábrijské mafie – buď z vlastního rozhodnutí, nebo na jiný podnět – mohlo být tím vyšším zájmem zabránění diskreditace politiků. Nedá se vyloučit ani možnost, že pachatel, který rozhodl o přípravě a vykonání vraždy, nemusel patřit do kalábrijského klanu a být totožný s osobou přímo ohroženou obsahem článků. Mohlo se jednat o osobu v postavení a s úlohou chránit takovou osobu či celý „systém“. Tento pachatel však nemusel vykonat samotnou vraždu, ale objednal si vraha – profesionála na nejvyšší úrovni. Téměř s jistotou lze vyloučit, že objednavatel byl současně i vrahem.

Přípravná fáze

Z přípravy operace takového charakteru a rozsahu, s potřebou získání detailních informací o pracovním i soukromém životě oběti, lze vyvodit závěr, že přípravná fáze neproběhla v rámci hodin či dnů, ale v týdnech, odhadem dva měsíce před vraždou.

Samotná příprava vraha mohla být i kratší, odhadem minimálně dva týdny, maximálně měsíce, pokud mu byly tyto detailní informace včas dodány. Není vyloučeno, že zdrojem těchto informací mohla být legální činnost zpravodajské služby či policie a její zneužití. Pokud takovéto podrobné informace vrah o oběti neměl, tak se jeho příprava ani nemusela prodlužovat, neboť využil svoje profesionální dovednosti, čímž se ale zásadně zvýšilo riziko chyby a vrahovo následné odhalení.

Místo činu

Vrah si vybral ideální místo činu: starší rodinný dům v malé vesničce v tiché ulici. Téměř nikdo z občanů ani nevěděl, že se Kuciak s přítelkyní Martinou do obce přistěhovali. Neměli časté návštěvy a dům byl přístupný z vícero stran. Dům oběti neměl zabezpečovací systém ani hlídacího psa.

Po přesném a detailním sledování časového harmonogramu obou obětí – od jejich vstávání, odchodu do práce, příchodu domů, rituálu s čajem a kávou až po spánek – mohl vrah určit den a čas spáchání ohavného skutku. Předpokládám, že původním plánem vraha bylo zavraždit Jána Kuciaka doma samotného. Archeologické práce Martiny Kušnírové však byly pro nepřízeň počasí odloženy, takže se neplánovaně vrátila za Kuciakem do Velké Mači. Tou dobou už byla zřejmě objednávka vrahem přijata, přípravné práce téměř na konci, a tak druhou vraždu vrah do svého plánu chladnokrevně zakalkuloval.

Odstavené auto

Předpokládám, že vrah měl přesně určený čas a naplánovaný způsob vstupu do domu, stejně jako i přesný průběh a postupnost svých kroků. Příchod Martiny mu mohl způsobit komplikace, jelikož zůstávala v domě. Při své variantě vstupu do domu zřejmě předpokládal, že tak učiní těsně před příchodem Jána Kuciaka. Musel však nějakým způsobem „vyhnat“ z domu Martinu Kušnírovou. Proto je na zvážení, zda vybití baterie na odstaveném vozidle Jána Kuciaka u železniční stanice nezpůsobil vrah.

Den vraždy

Ján Kuciak odjel ráno do práce do redakce v Bratislavě, kde řešil přípravu na články o italských podnikatelích na východě Slovenska. V redakci věděli, že Kuciak do práce až do konce týdne nepřijde. Tato informace měla zásadní význam pro objednavatele či samotného vraha, aby přikročili k realizaci celé vraždy, neboť středa večer byla ten nejvhodnější den i čas. Kuciaka čekala ve středu večer při příjezdu na železniční stanici Kušnírová. Z odstaveného osobního auta odmontoval Kuciak vybitou baterii a domů do Velké Mači odjeli autem Martiny.

V době mezi odchodem Martiny z domu a jejich společným příchodem mohl vrah nepozorovaně – nejspíše ze zadní strany – obejít dům, otevřít si dveře a zamknout je za sebou. V rychlosti prošel místnostmi a sešel po schodech do sklepa, kde vyčkával.

Ján s Martinou po příchodu domů pokračovali v běžném denním rituálu. Před 19:50 chatovala Martina s Kuciakovou sestrou. To byla ta pravá chvíle pro vraha, nejprve se připravil na schodech v blízkosti dveří do sklepa a něčím upoutal Jánovu pozornost, a když novinář otevřel dveře do kotelny, vrah z těsné blízkosti střelnou zbraní s tlumiči namířil na srdce a dvakrát vystřelil tak rychle, že to znělo jako jedna rána.

Tělo spadlo na schody, vrah udělal několik kroků směrem ke kuchyni, kde u stolu seděla Martina u počítače. Zřejmě ji vyrušil šramot a pád těla, zvedla se, vrah přiskočil těsně k ní. Možná si přiklekl, neboť ji střelil do tváře zdola šikmo nahoru, takže kulka vyletěla temenem. Tělo spadlo na zem, byla okamžitě mrtvá. 

Předpokládám, že vrah teatrálním gestem rozhodil po místnosti několik nábojů – jako důkaz zastrašení ostatním. Mohl také zkopírovat soubory na USB klíč. Nechal rozsvícené světlo a opustil dům předem plánovanou trasou k zaparkovanému vozidlu, kde se nejspíše ihned zbavil šatů, pistoli zničil. Postupně obešel různá místa a v následujících dnech se objevil v daleké cizině s penězi na účtě.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:01 úterý 24. července 2018. Anketa je uzavřena.

  • 41
  • 23
  • 16
  • 10
  • 9
  • 9