Jedna kulka pro každého. Evropa řeší popravu slovenského novináře a jeho dívky

Kdo by si to kdy býval pomyslel, že v roce 2018 v moderním demokratickém státě ve středu Evropy se dočkáme něčeho takového, jako je vražda novináře za to, že odhaloval podvodné a nekalé praktiky osob napojených na Ficovu stranu Směr. Takové moresy jsme znali jen z Ruska, nyní budou mít slovenské autority co dělat, aby popravu novináře a jeho dívky uzavřely.

Ten tlak veřejnosti bude obrovský. Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar mu už čelil na dnešní první tiskové konferenci, která proběhla v dopoledních hodinách. Když informoval celkem podrobně o výsledcích ohledání místa činu, na řadu přišly dotazy novinářů a u některých z nich se mu neodpovídalo zrovna lehko.

Nejvíce asi bude třeba nyní veřejnosti vysvětlit, proč policie více než 40 dní nereagovala na trestní oznámení Jána Kuciaka, investigativního novináře serveru Aktuality.sk, jenž ho podal za výhrůžky.

Těch se mu mělo dostat od kontroverzního podnikatele Mariána Kočnera, takzvaně v žaludku ale ležel i více lidem. Dalším z těch, kdo by na Kuciakovi měli „zájem“, je slovenský oligarcha Miroslav Bödör, s nímž je slovenský policejní prezident Tibor Gašpar příbuzensky spřízněn.

Kuciak se věnoval zejména daňovým podvodům a kauze Panama Papers, která ale – je pravda – sama o sobě nebyla čtenářsky dvakrát zajímavá, protože mnoho lidí se ve složité kauze nedokázalo orientovat. O to víc měl všechny své články na webu Aktuality.sk přísně detailní, ověřené a s mnoha závažnými informacemi.

Jeho vražda, kdy byl zabit ve svém domě se svou přítelkyní, je hlavním tématem všech evropských zpravodajských kanálů, téměř všechny servery napříč kontinentem informují o neuvěřitelném činu jak z divokých polistopadových dob.

Jedna kulka pro každého, pro Martinu K. do hlavy, pro Jána Kuciaka do hrudi. Na webu slovenského deníku Pravda se dokonce objevily informace, že Jánova přítelkyně Martina se snažila před vrahem schovat a utéct, než byla zabita střelou do hlavy, zdroj ZDE.

Slovenský policejní prezident potvrdil, že se jednalo o práci člověka, který měl dopředu naplánováno, co udělá. Jednalo se o práci nájemného vraha?

Taková slova zatím nechce nikdo potvrdit. Daleko důležitější ale bude zodpovědět, kdo si ho měl najmout.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:34 úterý 26. června 2018. Anketa je uzavřena.

  • 25
  • 13
  • 12
  • 9
  • 9
  • 8