Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Policejní prezident má s Kuciakem nevyřízené účty! A vazby na oligarchu

    • Investigativní novinář Ján Kuciak byl nalezen mrtev ve svém domě v neděli 25. února okolo desáté hodiny večerní.
    • Spolu s ním bylo v domě tělo jeho partnerky Martiny Kušnírové.
    • Podle šéfa slovenské policie věděl vrah, co dělá, svůj čin si dopředu naplánoval.
    • Kuciak psal o údajných podvodech lidí napojených na Ficovu stranu Směr.
    • Policie vyloučila loupežné přepadení, jednalo se s největší pravděpodobností o motiv související s jeho prací.
    • Podle jeho kolegů stojí za úkladnou (a možná nájemnou) vraždou dvou lidí kalábrijská mafie 'Ndrangheta.
    • Ta je na Slovensku aktivní a má vazby až na vysoké úředníky.
    Tisková konference slovenské policie, na níž vystoupil s prohlášením policejní prezident Tibor Gašpar, by pro nezasvěcené mohla vypadat standardně. Jenže ve skutečnosti policejní šéf Kuciaka velmi dobře znal a také neměl důvod novináře mít rád. Že by to vysvětlovalo neochotu jeho podřízených, kteří přes 40 dní nereagovali na podané trestní oznámení, kdy si Ján Kuciak stěžoval na vyhrožování, jehož se mu dostávalo? Gašpar je dokonce v příbuzenském vztahu s jedním z podezřelých oligarchů navázaných na Ficovu stranu Směr.

    „Smrt Jána K. pravděpodobně souvisí s jeho novinářskou činností. Je to bezprecedentní útok na novináře a takto závažnému zločinu Slovensko ještě nečelilo. Ostře odsuzuji tento zločin a slibuji, že nasadíme maximální kapacity, abychom ho vyšetřili a poskytli odpovědi na otázky, které s ním souvisí,“ sdělil na tiskové konferenci Tibor Gašpar. Policejní šéf a muž, jehož podnikatelské aktivity, respektive podnikání jeho rodinných příslušníků, Ján Kuciak ve svých článcích kritizoval.

    Tibor Gašpar je švagrem osmašedesátiletého nitranského bosse a oligarchy Miroslava Bödöra. Jeho vliv a peníze rostou díky úzkému napojení na politické struktury vládní strany Směr.

    Jako majitel bezpečnostní služby Bonul v minulosti získal a stále získává státem dotované zakázky v řádu milionů eur. Za tímto úspěchem stojí například bývalý Ficův ministr zemědělství a stále ještě poslanec Národní rady Ľubomír Jahnátek. Sám Robert Fico například na večírku firmy Bonul v roce 2014 řečnil.

    Ján Kuciak neustále poukazoval na tyto vazby a personální propojení Bödörových firem i dlouhodobý zisk ze státních zakázek opakovaně ve svých materiálech akcentoval. Kromě zakázek Bonulu na ochranu Slovenské pošty, Ministerstva hospodářství, Sociální pojišťovny nebo Transpetrolu čerpala firma státní dotace i na přístavbu penzionu, nákup strojů nebo vinařskou halu. Opět řádově v milionech eur.

    Podnikatel, nebo policista?

    A právě na další propojení poukazoval Kuciak ve vztahu k současnému policejnímu šéfovi. Tibor Gašpar založil v roce 2011 firmu GEAN, která dodnes sídlí v domě vlastněném švagrovým synem Norbertem. V té době byl Gašpar v civilu a po svém jmenování do funkce roku 2012 nejprve podnikání přepsal na manželku, ta o dva roky později na syna Petra.

    Takto Ján Kuciak rozkrýval vazby mezi oligarchou Bödörem, vládní stranou Směr a policií.

    Později se firma podnikající v bezpečnostních technologiích (skrytý subdodavatel Bödörova Bonulu, nebo jen náhoda?) přejmenovala na White Wolf Agency a podle Kuciakových informací běžně využívala luxusní automobily ve vlastnictví firmy Norberta Bödöra.

    Samotná budova, kde firma Gašpara mladšího sídlí, byla prověřovaná policií i prokuraturou. Podrobnosti policejní prezident nechtěl zodpovídat a pro Aktuality.sk uvedl: „Jde o podnikatelskou aktivitu mého syna, na kterou má ve smyslu platných zákonů této země právo, bez povinnosti se ze svého podnikání zpovídat. O to víc, že nemá žádné obchodní vztahy se státní institucí, ani jako subdodavatel.“

     „Vzhledem k charakteru vašich otázek se domnívám, že chystáte účelový článek s množstvím údajů, které jsou jen spekulací s cílem bezdůvodně poškodit moji osobu a zasahovat do fungování soukromé společnosti,“ napsal Gašpar Kuciakovi. Stejně odmítavě na Kuciaka reagoval jeho syn Petr a oba shodně vyhrožovali právními kroky proti serveru Aktuality.sk.

    Může za smrtí Jána Kuciaka a jeho partnerky stát i snaha o rozkrývání vazeb oligarchy Miroslava Bödöra na vládnoucí Směr a policii? Zatím je ve hře verze, že se jedná o napojení slovenských politiků na italskou mafii ’Ndrangheta, která na východě země tunelovala evropské dotace a peníze za pomoci zkorumpovaných úředníků odváděla do Itálie.

    To vše je ale věc pro další vyšetřování. Je jisté, že i další postavy politické a podnikatelské sféry nebyly za Kuciakovu investigaci rády, především podnikatel Marián Kočner. V každém případě je v této souvislosti fakt, že policie neřešila Kuciakovo oznámení výhrůžek, přinejmenším podivnou spojitostí.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:08 středa 27. června 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      105
    • Tvl
      24
    • Trapas
      19
    • Haha
      14
    • Sladký
      12
    • Cože
      11
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...