Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kdo je muž, kterým se ohání Fico? Soros financuje uprchlíky i české Romy

    Slovenský premiér Fico čelí po vraždě novináře Kuciaka těžké vládní krizi. Příliš šťastně se s ní ale nevyrovnává – dokola útočí na opozici a včera si vzal na paškál dokonce i prezidenta Kisku, po kterém chce vysvětlit loňskou návštěvu miliardáře George Sorose. Zřejmě se tím snaží naznačit, že slovenský prezident je loutkou kontroverzního boháče, který rád ovlivňuje dění po celém světě. Kdo vlastně George Soros je?

    George Soros je známý jako filantrop a zdatný finančník, který si během života na Wall Street vydělal miliardy. Zároveň ho ale mnozí považují za muže, který z pozadí tahá za nitky, ovlivňuje politické dění po celém světě a velmi rád prosazuje svůj bezbřehý liberalismus.

    Uprchlická krize

    Soros se například hodně angažuje v migrační krizi, která v posledních letech hýbe Evropou.

    Je podporovatelem politiky „otevřených dveří“, několikrát se třeba nechal slyšet, že by migranti měli mít možnost sami si vybrat svoji cílovou zemi. Dlouhodobě také tvrdí, že by se Evropa měla o migranty více starat a těm státům, které porušují některé podmínky, by měly být odebírány eurofondy.

    Geroge Soros je původem z Maďarska a snaží se zasahovat i do dění v rodné zemi. Několikrát se proto dostal do křížku s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který je na rozdíl od něj zarytým odpůrcem migrace. Orbán v minulosti dokonce Sorose obvinil z toho, že je za uprchlickou krizi zodpovědný a snaží se skrze ni rozvrátit Evropu.

    V roce 2016 se kontroverzní boháč například rozhodl věnovat v přepočtu 12 miliard korun na podporu firem, které v Evropě zakládají migranti. Finančně podporuhe také organizace, které uprchlíkům pomáhají.

    LGBT komunita

    George Soros skrze svou nadaci Open Society Fund podporuje komunitu gayů a lesbiček. V roce 2014 se například rozhodl věnovat téměř dva a půl milionu korun italské organizaci Arcigay, aby mohla lépe reprezentovat požadavky LGBT komunity, která se tehdy v Itálii netěšila příliš vstřícnému přístupu.

    Investice se vyplatila, v Itálii byly do dvou let zlegalizovány homosexuální svazky. Podobný kousek se Sorosovi povedl i v Řecku, i tam byla po jeho finanční podpoře manželství lidí stejného pohlaví v roce 2015 schválena.

    Boj za práva žen

    Sorosova nadace se významně angažuje také v boji za práva žen a ve vyvracení genderových stereotypů.

    V minulosti například poskytla tříletý grant ve výši téměř 33 milionů korun organizaci International Women’s Health Coalition. Ta za práva žen bojuje už přes 30 let a sehrála důležitou roli při úpravě společenských pravidel po celém světě.

    Politika v USA

    George Soros je známým zastáncem demokratů. V minulosti podporoval řadu demokratických kandidátů – jako například prvního černošského prezidenta Baracka Obamu.

    V posledních prezidentských volbách v USA proto logicky stál na straně Hillary Clintonové, v minulosti už dokonce podporoval jejího manžela Billa. V souvislosti se známou kauzou hacknutých e-mailů bylo navíc zjištěno, že Clintonové během kampaně pomáhal finančně.

    Výhru republikána Donalda Trumpa tak Soros skousl velmi těžce, zvlášť když se například v otázkách migrace názorově snad ani nemohou více rozcházet. Boj ale nevzdává, už po volbách burcoval demokraty k válce proti Trumpovi a podle všeho také finančně podporoval neziskové organizace, které proti němu protestovaly v ulicích.

    Postavení Romů v Česku

    George Soros se angažuje dokonce i do společenského dění v České republice. Už za dob komunismu například podporoval protirežimní uskupení ve středoevropských zemích, jedním z nich byla i Havlova Charta 77.

    Po pádu komunismu v Praze dokonce založil Středoevropskou univerzitu, ta ale později ztratila podporu vlády a musela být zrušena.

    V dnešní době se miliardář aktivně podílí na zlepšování společenského postavení Romů, slovenský prezident Andrej Kiska mimochodem uvedl, že právě tento problém s ním během loňské návštěvy probíral. V Česku Soros pomocí Romského vzdělávacího fondu podporuje stipendia pro romské studenty, jejichž rozdělování zařizuje sdružení Romea.

    Kromě mnoha dalšího se George Soros velmi rád angažuje i v zásadních politických otázkách zemí po celém světě. Otevřeně například vstupuje do konfliktu Ruska s Ukrajinou – dříve podporoval hnutí Euromajdan, nyní pomáhá vládě Petra Porošenka v boji proti Vladimiru Putinovi.

    Je skutečně možné, že se nyní snaží podpořit i státní převrat na Slovensku, nebo spíš jen na premiéra Roberta Fica platí známé přísloví, že tonoucí se stébla chytá?

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:40 čtvrtek 5. července 2018. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      54
    • Super
      34
    • Tvl
      11
    • Cože
      10
    • Haha
      9
    • Sladký
      7