Má Trošková prsty ve smrti Kuciaka? Z erotiky k mafii a do Ficova úřadu vlády

  • Dvojnásobná vražda novináře Kuciaka a jeho snoubenky má nejspíš spojení s jeho prací.
  • Kuciak se zabýval působením kalábrijské 'Ndranghety na Slovensku.
  • Ve svém pátrání poukazuje na vazby politiků Směru k mafii.
  • Nejvyšší státní poradkyně Mária Trošková měla firmu s mafiánem Vadalou.
  • Obchodním partnerem Vadaly je i Troškové někdejší šéf, poslanec Jasaň.
  • Oba působí dnes na Úřadu vlády SR mezi Ficovými spolupracovníky.
Třicetiletá hlavní státní poradkyně pravděpodobně žádnými výběrovými řízeními k dosažení funkce neprošla. Nikdo ani neví, v čem vlastně Robertovi Ficovi, jehož provází na každém kroku, radí. Ani o tom neexistují záznamy a Úřad vlády SR kolem atraktivní ženy stále mlží. Její cesta do blízkosti nejvyšších ústavních činitelů SR vedla přes doporučení lobbistů a politiků vládního Směru. Jak se vyvíjela kariéra Márie Troškové, která podle všeho patří k lidem v politice zapletených s italskou mafií na Slovensku?

Účastnice Miss Universe Slovensko 2007 Mária Trošková přes své nesporné půvaby v soutěži krásy nakonec neuspěla. Kde naopak uspěla, byl v roce 2009 pánský časopis Brejk. Ten přinesl nejen řadu žhavých fotografií ambiciózní slečny, ale též detaily jejích sexuálních zvyků a preferencí. V minulosti trpěla nízkým sebevědomím kvůli malým ňadrům, ale to se zásahem plastického chirurga změnilo.

„Silikony jsem si udělala kvůli sobě, teď mám sebevědomí až až,“ podělila se s magazínem pro muže se svou životní změnou a nejen o ní. „Sex na jednu noc mi nehrozí, ani kdybych měla tři promile. První sexuální zážitek jsem měla v šestnácti a vzpomínky nic moc extra,“ prozradila také. A přišly i důvěrnější informace od budoucí společnice mafiánů a nejvyšší státní poradkyně Roberta Fica: „Mám ráda, když si se mnou partner hraje, když mě kouše do krku a oušek.“

Počátkem roku 2011 už pracovala Trošková pro bývalého místopředsedu slovenské vlády a majitele TV Markíza Pavola Ruska. Ten byl v roce 2017 obviněn z objednání nájemné vraždy své společnice Sylvie Volzové, což popírá.

K Troškové se s odstupem let vyjádřil. „Kdysi u nás jistý čas pracovala. Potom se seznámila s podnikatelem italského původu, který se mimo jiné věnoval slunečním elektrárnám a přešla k němu,“ uvedl.

Mária Trošková je atraktivní, leč zřejmě nebezpečná žena.

Srpen 2011 až červen 2012 – to byla spoluzakladatelkou a společnicí ve firmě GIA Management se sídlem v Michalovcích. Tuto firmu vedla právě s Antoninem Vadalou, Italem prchajícím před karabiniéry pro spolupráci na zločinech mafie. Na Slovensku se profiloval jako zámožný obchodník.

Společná firma poskytovala širokou paletu služeb od donáškové služby přes průzkum trhu až po odtahovou službu.

Již další rok ale postoupila výše a na doporučení Vadaly, pravděpodobného člena kalábrijské ‘Ndranghety, si Márii do svých služeb najal poslanec vládní strany Směr Viliam Jasaň. Ten její angažmá vysvětlil médiím jako odchod jedné asistentky a příchod druhé, kterou mu doporučil kamarád.

Jenže to nebyl jen kamarád, ale také obchodní partner v několika firmách, kde vystupoval Jasaň nebo jeho syn.

Mária Trošková doprovází svého šéfa Roberta Fica při oslavách 17. listopadu 2017.

Práce pro poslance Viliama Jasaně však netrvala více než půldruhého roku, když ji na začátku března 2015 přijali na Úřad vlády SR do takzvané dočasné státní služby. A tak se dostala do blízkosti premiéra Roberta Fica a později Jasaň litoval, že přišel o tak schopnou asistentku. „No tak já jsem myslel, že to půjde pomaleji, ale v zásadě mě to nepřekvapilo, protože velmi rychle pochopila, jak v životě postupovat,“ komentoval její profesní úspěch majitel TV Markíza Pavol Rusko.

Viliam Jasaň však dlouho ztráty své favoritky želet nemusel a v roce 2016 se sám v Úřadu vlády SR objevil coby ředitel vládní kanceláře a tajemník Bezpečnostní rady státu. S jeho vazbami na mafiánské struktury absurdní, nemyslíte? I to, že získal nejvyšší stupeň bezpečnostní prověrky, o němž se Vratislavu Mynářovi může jen zdát.

A tak se dva blízcí spolupracovníci kalábrijského mafiána stali blízkými spolupracovníky slovenského premiéra.

V čem že spočívá její náplň práce?

V čem spočívá pracovní náplň hlavní státní poradkyně? Například je to tvorba strategií státní politiky ve vymezených oblastech, koordinační a koncepční činnost ve státní službě, dozorovací a inspekční činnost, vykonávání vnitřního auditu vlády, ale také třeba příprava zákonů a mezinárodních smluv.

Podle posledních informací Mária Trošková a Viliam Jasaň odstoupili ze svých funkcí do doby vyšetření dvojnásobné vraždy Jána Kuciaka. Zároveň se od jeho smrti distancují a vyjádřili pozůstalým soustrast.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:55 čtvrtek 28. června 2018. Anketa je uzavřena.

  • 92
  • 29
  • 25
  • 23
  • 21
  • 16