Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Mafie v Česku: Italové soudí člena 'Ndranghety, který podnikal v Sokolově

    Italská mafie 'Ndrangheta, která pravděpodobně stojí za vraždou investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, figurovala a nejspíš i stále figuruje na území Česka. V Itálii v současné době probíhá soud s mafiánem, který v devadesátých letech vlastnil cestovní kancelář v Sokolově, věnoval se podezřelému byznysu a v roce 2016 byl zadržen v Praze. Není navíc jediným.

    Po vraždě novináře Jána Kuciaka, který při své poslední práci odhalil rozsáhlé působení organizace ‘Ndrangheta na Slovensku, se spekuluje o tom, zda chapadla italské mafie sahají i do Česka.

    Podle zjištění deníku Právo tomu tak nepochybně je. „Jestliže se zakládají na pravdě informace, které jsou ze Slovenska, že ‘Ndrangheta tam někde funguje, tak není důvod se domnívat, že by se nepřenášela do České republiky,“ říká ředitel civilní rozvědky Karel Randák.

    Podle policie sice na území Česka působí spíše organizované zločinecké gangy z postsovětských republik nebo Balkánu, své místo si zde ale italská mafie drží. Její členové prý obchodují především s drogami a provozují restaurace, hotely nebo podnikají ve stavebnictví.

    Konkrétním případem je například Francesco Bonavita, vůdce kalábrijského klanu Briatico, který je odnoží ’Ndranghety. Ten je nyní v Itálii spolu s dalšími dvaadvaceti lidmi napojenými na ’Ndranghetu souzen za daňové podvody a zločinné spolčení a hrozí mu až 26 let za mřížemi. Dopaden byl v roce 2016 v Praze, kde se skrýval před italskými úřady.

    Bonavitu však s Českem zdaleka nespojuje jen to, že zde unikal před spravedlností. V devadesátých letech, které byly pro mafii rájem a zločin během nich jen kvetl, zde dokonce i podnikal a v Sokolově byl spoluzakladatelem cestovní kanceláře s názvem Kala Tours. Ta vozila turisty do přímořského letoviska Green Garden v Itálii, kde podle všeho Bonavita pral špinavé peníze a dělal pochybné obchody.

    Firma založená v roce 1996 fungovala jen necelé tři roky. Deník Právo nyní kontaktoval dva podnikatele, kteří cestovku s italským mafiánem založili.

    „Jako delegátka jedné trutnovské cestovky jsem jezdila do Bonavitova letoviska Green Garden. Tam jsme se s Bonavitou domluvili, že tam ty turisty můžeme vozit v podstatě sami. Ve firmě ale potom zásadně nic nedělal, chtěl prý jen vydělat peníze,“ vzpomíná Nataša Kabická, se kterou se do podnikání s Bonavitou pustil i společník Jan Krš.

    Italský podnikatel prý navrhl, že do Kala Tours investuje padesát tisíc korun za to, že mu na oplátku oba budou do jeho letoviska dovážet klienty. Nápad zněl Čechům zajímavě, a tak na něj kývli. 

    S Bonavitou se prý viděli jen párkrát, působil na ně normálním dojmem a o jeho praktikách neměli nejmenší tušení. Ve chvíli, kdy je v Itálii oslovil soudní představitel, že by od podnikání s ním měli dát ruce pryč, prý veškeré kontakty zpřetrhali.

    Zda dělal Francesco Bonavita v Česku i další pochybné obchody, si ani jeden nevzpomíná. Zároveň ale oba prozrazují, že zde kontakty měl. „Vím, že sem jezdil, ale nevím za kým, s kým, proč. V té době jsem to asi brala jako dovolenou,“ vybavuje si Kabická. Krš ji doplňuje s tím, že se Bonavita skutečně v Česku „o něco snažil,“ více informací ale nemá.

    Nebyl jediný

    Konkrétní a potvrzený případ působení ’Ndranghety zná Česko ještě jeden. V Olomouci si v roce 1991 založil firmu jistý italský podnikatel Antonio Forastefano, který byl v roce 1998 zatčen českou policií na základě zatykače od italských úřadů. Jeho firma La Calabrisella měla podle obchodního rejstříku provozovat restaurace, nyní je v likvidaci.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:00 sobota 7. července 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      7
    • Sladký
      6
    • Haha
      5
    • Cože
      5
    • Trapas
      5
    • Tvl
      4