Zavraždila Kuciaka kalábrijská 'Ndrangheta? Umí to s kokainem i eurofondy!

Jedna z pravděpodobných vyšetřovacích verzí dvojnásobné úkladné vraždy namířené proti novináři serveru Aktuality.sk Jánu Kuciakovi a jeho snoubence Martině Kušnírové má mezinárodní konotace. Kuciak pracoval na rozkrytí napojení slovenských politiků na italskou mafii, která na východě země tunelovala evropské dotace a peníze za pomoci zkorumpovaných úředníků odváděla do Itálie. Konkrétně má jít o organizaci 'Ndrangheta.

O tom, že na Slovensku ’Ndrangheta působí, informoval média další investigativní novinář, Kanaďan Tom Nicholson. Ten pracoval v poslední době na stejné kauze jako Ján Kuciak a společně si vyměňovali informace.

Odnož italské mafie prý působí v zemi již od devadesátých let a zajistila si možnost odčerpávat evropské dotace určené Slovensku pomocí korupce státních úředníků včetně policie.

Co je vlastně ’Ndrangheta zač? Jde o nejvlivnější mafiánskou organizaci současnosti. Má kořeny v 18. století, ale za posledních dvacet let natolik posílila, že se svými zisky může rovnat největším světovým korporacím. Taková Raiffeisenbank je vedle ní něco jako chudý příbuzný.

Stejně tak další tradiční mafiánské organizace jako sicilská Cosa Nostra, kampánská Camorra nebo Sacra Corona Unita z Apulie. Chobotnice ’Ndranghety roztahuje chapadla z Kalábrie do celého světa.

Hlavními zdroji zisků přísně hierarchizované a rodinnými svazky udržované organizace jsou drogy a podobně jako u Camorry nelegální likvidace odpadů.

'Ndrangheta se uchyluje i ke staré poctivé „práci“ jako jsou bomby v autě nebo střelba přes tlumič. V tomto voze zemřely dvě oběti kalábrijské mafie.

Specialitou, která je však pro vraždu Jána Kuciaka a jeho partnerky klíčová, je tunelování dotací z evropských zemědělských fondů. Podle Europolu má tato mafiánská struktura roční obrat ve výši 3 % italského HDP a patří k nejbohatším a nejmocnějším zločineckým skupinám s celosvětovou působností.

'Ndrangheta se kromě gangsterských zločinů „věnuje“ i kriminalitě bílých límečků. Toto je Rocco La Valle, bývalý starosta italského města Villa San Giovanni, který byl napojen na mafii 'Ndrangheta.

Co se týká drog, pracuje ’Ndrangheta především s heroinem, hašišem a kokainem. Přibližně 80 % kokainu v Evropě projde rukama kalábrijských mafiánů, kteří si již v 80. letech minulého století získali důvěru kolumbijských drogových kartelů a díky jejich dodávkám ovládli většinu obchodu na starém kontinentu.

Likvidace odpadu vynáší především v případech, kdy ’Ndrangheta pomáhá zmizet radioaktivní odpad na divokých skládkách. Běžnou praxí je vypravení naložených lodí toxickým nebo nukleárním odpadem na moře a jejich následné potopení nedaleko pobřeží. Podle dalších zdrojů odvážely lodě nebezpečný odpad k uložení do Somálska.

Pohádkový tunel eurofondů

Velmi lukrativním byznysem se ukázalo tunelování eurodotací. S těmito aktivitami započala ’Ndrangheta nejprve v samotné Itálii. Jen za první půlrok roku 2006 měla zpronevěřit 11 miliard eur z unijních fondů původně určených pro místní rozvoj a zemědělství Kalábrie.

Pohřeb jedné z obětí kalábrijské mafie. Všimněte si vzadu stojících fotografů a policistů.

Tato metoda se osvědčila a od té doby je různými odnožemi organizace aplikovaná v dalších zemích Evropy. Například na Slovensku.

Tuto praxi popsal Tom Nicholson a těmito podvody se zabýval i Ján Kuciak „Je to jednoduchý proces. Skupovali bývalá družstva, potom se tvářili, že tam pěstují biorostliny, a na to brali eurodotace. Je úplně jedno, co tam roste, pokud máte člověka, který vám to odklepne. Kdo řekne, že je to podvod? Jedině policie. Pokud je v tom namočená i policie, tak neexistuje ohrožení,“ uvedl Nicholson pro server dennikn.sk.

Italský parlamentní výbor pro boj s mafií ve své výroční zprávě popsal organizaci ’Ndrangheta takto: „‘Ndrangheta je vybudována na způsob al-Káidy. Má rozvětvenou strukturu bez strategického vedení, ale řízenou určitou formou autonomní inteligence a vybavenou vitalitou. Jedná se o ‚kapalnou‘ mafii, která se dostane všude. Dnes se stala jednou z velkých ekonomicko-zločineckých společností globální ekonomiky.“ 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:07 středa 27. června 2018. Anketa je uzavřena.

  • 32
  • 18
  • 15
  • 11
  • 11
  • 8