Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: Hysterický Fico vs. lišák Gašpar. Komu srazí kauza Kuciak vaz?

    Kdo viděl středeční tiskové konference nejprve předsedy vlády Slovenské republiky Roberta Fica a následně slovenského policejního prezidenta Tibora Gašpara, musel reflektovat evidentní skutečnost. Ficovi tečou nervy a poněkud ztrácí kontakt s realitou. Naproti tomu Gašpar, který měl sám osobní neshody se zavražděným novinářem, zatím umně kličkuje pod enormním mediálním nátlakem.

    Prokazatelné napojení představitelů vládní strany Směr – sociální demokracie premiéra Roberta Fica na mafiánské struktury dává opozici do ruky meč, jímž může popravit vládnoucí garnituru.

    A obě strany si tu pachuť krve dobře uvědomují. Vládní krize je na spadnutí. Svolání mimořádné tiskové konference ve večerních hodinách a její hodně podivná náplň ukazují, že předseda vlády ztrácí hlavu.

    Fico nemůže nijak smysluplně vysvětlit, proč jako jeho hlavní státní poradkyně působí Mária Trošková, podle všeho navíc bez potřebných bezpečnostních prověrek a s evidentními vazbami na italského podnikatele, zadrženého Antonina Vadalu. Ten je podle zavražděného Jána Kuciaka navázán na kalábrijskou zabijáckou organizaci ‘Ndranghetu.

    Již první tiskovka Roberta Fica za účasti kontroverzního ministra vnitra Roberta Kaliňáka a šéfa policie Tibora Gašpara se nepovedla. Milion eur odměny pro zrádce pachatelů na stole vedle pobledlého premiéra a viditelně nervózního ministra působilo jako červený hadr na býka.

    Robert Fico zaujal na tiskové konferenci tím, že ukázal milion eur v hotovosti, které dostane ten, kdo pomůže odhalit vraha slovenského novináře Jána Kuciaka.

    Takový neotesaný styl přesně reprezentuje mafiánské praktiky. Zoufalé prosby Fica, aby tisk nepranýřoval Troškovou a Jasaně, jeho dva nejbližší spolupracovníky s vazbou na Vadalu, byly už jen třešničky na nepovedeném dortu.

    Jak moc to Fico a jeho lidé mediálně nezvládají, ukázala i středeční tiskovka, kde se novináři a veřejnost o vyšetřování nedozvěděli nic. Místo toho od šéfa Směru bylo slyšet nesouvislé urážky opozice a obhajování neobhajitelných pozic.

    Fico jako by si nechtěl připustit, že tady nejde o politický boj, ale o vyvození zcela logické osobní odpovědnosti. Odstoupit by přinejmenším měl Kaliňák, nad jehož podnikatelskými karamboly dosud vždy držel Fico ruku. Strach o zachování stávajícího mocenského rozložení z něj přímo odkapává. A oprávněně, kauza Kuciak může Směr zničit.

    Gašpar se na rozdíl od Fica drží

    Výkony Tibora Gašpara v kontaktu s médii jsou mnohem sofistikovanější a obratnější. Policejní šéf se nedává vyvést z míry, jeho ustaraný výraz je uvěřitelný a nepouští se do osobních přestřelek s novináři. V minulosti byl on sám a podnikání jeho rodiny pod Kuciakovým drobnohledem a podezření na jeho spolupráci s oligarchou Bödörem stále visí ve vzduchu.

    Novináři na něj též tlačí, aby odstoupil z funkce spolu s ministrem vnitra, jako činovníci Směru mají být zodpovědní za bezpečnostní situaci na Slovensku. On volí smířlivější tón a jde cestou vysvětlování.

    Policejní šéf Tibor Gašpar (vlevo) a ministr vnitra Robert Kaliňák čelí tlaku na své odvolání.

    Gašpar oproti Ficovi působí mnohem více kompetentním dojmem, ale špatně koordinovaný tiskový odbor mu připravuje možná příliš detailní informace, jimiž zásobí média ku škodě věci. Vše působí zmateně a neprofesionálně. Včetně odvádění pozornosti médií od italské stopy k zásahu na drogové dealery, u nichž byly zadrženy zbraně a 160 gramů pervitinu.

    Policejní prezident prokazuje mnohem silnější nervy a ministerský předseda vedle něj působí jako hysterka, kterou někdo nachytal, jak krade salám v samoobsluze.

    Provázání problematických podnikatelských kruhů s vládním Směrem bude nyní každodenním chlebem tamních žurnalistů. Ovlivňování, korupce a prorůstání finančních zájmů do státních úřadů jsou na Slovensku dlouhodobá témata, ale nyní přibyla poslední kapka do poháru trpělivosti.

    Chápe Fico, že když přestane chránit vlastní zkorumpované okolí, zachrání si možná alespoň vlastní kůži?

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:06 pátek 29. června 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      52
    • Trapas
      11
    • Haha
      8
    • Sladký
      8
    • Tvl
      7
    • Cože
      5