Fico vzal svou milenku miss mafii na jednání s Merkelovou. Byla to hanba pro Slováky

  • Na Slovensku byl zavražděn investigativní novinář Ján Kuciak se svojí snoubenkou.
  • Premiér Robert Fico teď musí čelit těžké vládní krizi.
  • Veřejnost ho obviňuje z toho, že je skrze svoje kontakty za dvojnásobnou vraždu zodpovědný.
  • Jeho blízkou spolupracovnicí a pravděpodobně i milenkou je bývalá modelka Mária Trošková.
  • Ta byla dříve obchodní partnerkou a přítelkyní pravděpodobného člena italské mafie 'Ndrangheta Antonina Vadaly.
Bývalá účastnice Miss Universe Slovensko Mária Trošková je hodně kontroverzní postavou. V posledních dnech vyplouvají na povrch její vazby na italskou zločineckou organizaci 'Ndrangheta, hojně se také spekuluje o podezřele kladném vztahu se slovenským premiérem Robertem Ficem. Ten svoji pravděpodobnou milenku dokonce protlačil na důležité jednání s kancléřkou Merkelovou, a to i přes silný odpor Němců!

Je miss mafie Mária Trošková skutečně milenkou Roberta Fica? Například podle renomovaného slovenského novináře Eugena Kordy nepochybně ano (psali jsme ZDE). Vztahu slovenského premiéra se ženou prokazatelně napojenou na italskou mafii nahrává i další skutečnost.

Jak prozrazuje dnes již bývalý slovenský diplomat Ondrej Gažovič v textu publikovaném ve slovenském Denníku N, Fico se v minulém roce zúčastnil jednání se zástupci Německa a Česka. Schůzka to byla důležitá, německá strana delegovala přímo kancléřku Angelu Merkelovou a její klíčové poradce, Česko reprezentoval tehdejší premiér Sobotka po boku s významnými diplomaty.

A Slováci? Fico sáhl k hodně zvláštnímu kroku – zatímco ostatní země povolaly svoje politické špičky, on se rozhodl do Berlína vyrazit s poradkyní Troškovou. O zahraniční politice sice nejspíš neměla ani páru, premiér si ale půvabnou krasavici po svém boku tuze rád hýčká.

Účast kontroverzní modelky s vazbami na mafii při klíčovém jednání se ale ani trochu nepozdávala německým diplomatům, kteří si Troškovou dopředu proklepli.

„Není příjemné, když vám vaši němečtí kolegové naznačí, že se složením vaší delegace mají problém. Ještě horší je, když víte, že mají pravdu. Co ale bylo tehdy nejhorší, bylo to, že Úřad vlády SR odmítl ustoupit. Dal podmínku, že Trošková na setkání musí být, nakonec se schůze a oficiálního oběda skutečně zúčastnila,“ píše Gažovič.

Styděli se za Fica

Fico se rozhodl Troškovou protlačit na důležité jednání za každou cenu, schůzku si tím dokonce i podmínil. „V tu chvíli jsem se opravdu styděl,“ dodává Gažovič. Aby toho nebylo málo, premiér později svou pochybnou poradkyni vzal i na setkání s německým prezidentem Steinmeierem. „Tehdy jsem si myslel, že šlo o urážku hostitele, dnes vím, že se jednalo o daleko větší problém,“ píše bývalý slovenský diplomat.

Není tajemstvím, že Mária Trošková byla v minulosti nejen obchodní partnerkou, ale podle všeho i milenkou italského boháče Antonina Vadaly, který už několik let podniká na Slovensku. Úřady přitom měly už od roku 2013 na stole přímo z Itálie varování, že Vadala je úzce napojen na kalábrijskou mafii 'Ndrangheta a pravděpodobně na Slovensku založil její odnož.

Jak je tedy možné, že se Trošková dostala do tak vysoké pozice ve státní správě, a dokonce se účastnila klíčových mezinárodních jednání?

Gažovič má dvě teorie, jednu horší než druhou.

„Možnosti jsou dvě a nevím, která je horší. Buď naše bezpečnostní složky pustily tuto osobu do okruhu premiéra bez toho, aby odhalily její minulost, nebo o její minulosti věděly, a i navzdory tomu se přes ně k premiérovi dostala,“ říká.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:15 pátek 6. července 2018. Anketa je uzavřena.

  • 44
  • 24
  • 19
  • 11
  • 7
  • 5