Pohřeb Kuciakovy snoubenky: Má otevřenou rakev a je ve svatebním

Stovky lidí se v pátek loučily s Martinou Kušnírovou, snoubenkou investigativního novináře Jána Kuciaka, se kterým byli chladnokrevně zavražděni minulý týden. Dívku rodina pohřbila ve svatebních šatech, její maminku museli před otevřenou rakví podpírat.

Martinka Kušnírová a její snoubenec Ján Kuciak byli zavražděni minulou středu ve svém domě, s největší pravděpodobností proto, že někomu ležela v žaludku Jánova práce. Jako investigativní novinář odhaloval vazby italské mafie ´Ndrangheta na Slovensku.

Mladý pár měl na květen naplánovanou svatbu, na niž se oba velmi těšili. Rodina se jim proto rozhodla největší přání splnit a pohřbít je v oblečení, které měli na svatbu připravené. První obřad, při němž se pozůstalí loučili s Martinou, probíhal dnes od třetí hodiny odpoledne.

Martinka byla uložena do otevřené bílé rakve, na sobě měla svatební šaty. Když ji do obřadní síně přinesli, pohled na její tělo velmi těžce nesla především maminka Zlatica. Příbuzní ji museli podpírat, aby se vůbec udržela na nohou. U rakve poté stála celou dobu a dceru hladila po tváři.

V kostele v obci Gregorovce na východě Slovenska se sešly přibližně tři stovky lidí, kteří se za Martinu modlili, kondolovali mamince a samotné dívce poté udělali křížek na čelo. Do kostela se všichni nevešli, spousta přítomných musela stát před ním.

Při obřadu jako první zahrála píseň Sarajevo od Jarka Nohavici, kterou měl Ján připravenou na novomanželský tanec, při němž chtěl dívce vyznat lásku. Dále zazněla i báseň, kterou samotný Ján na svatbu složil.

Farář potom při své řeči prohlásil, že zabít dva mladé lidi může jenom ďábel. Zmínil se také o kroku premiéra Roberta Fica, který před kamerami ukázal odměnu za informace vedoucí k dopadení pachatale – jeden milion eur v hotovosti.

„Stůl plný peněz je těžký cynismus, vždyť pro lásku k penězům se tohle všechno stalo,“ řekl. 

Pohřby probíhají odděleně, aby je mohly obě rodiny vzájemně navštívit. Ten Jánův je naplánován na zítřek.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:37 sobota 30. června 2018. Anketa je uzavřena.

  • 41
  • 26
  • 20
  • 19
  • 15
  • 14