Výpovědi plné slz. Rodiny mluvily o zavražděném páru. Rozplakala se i objednavatelka vraždy

Při předchozích jednáních u soudu působila Alena Zsuzsová arogantně a na novináře se smála i ve chvílích, kdy se v místnosti řešily podrobnosti popravy dvou mladých lidí. Dnes se ovšem ke slovu dostali pozůstalí obou obětí a atmosféra se zcela změnila. Výpovědi dohnaly Zsuzsovou k slzám vůbec poprvé. Bratr zavražděného novináře přiznal, že dodnes jeho rodiče doufají v návrat svého zastřeleného syna.

V prosinci předstoupila Alena Zsuzsová před soud poprvé. Všichni přítomní v místnosti byli v šoku z jejího vzhledu. Žena se totiž za mřížemi značně změnila a podivně se jevila také její věčně dobrá nálada, která působila zcela nepatřičně.

Smích ovšem Zsuzsovou při druhém jednacím dni monstrprocesu zcela přešel. S výpovědí totiž vystoupila matka zavražděné Martiny Kušnírové a ta obviněné připomněla, že nebýt ohavného činu, kterým se soud musí zabývat, ona by byla se svou Martinkou a obžalovaná mohla být také doma se svou dcerou.

„Nejprve chci promluvit k obžalovaným. Kdo jim dal právo vzít život našich dětí? Oni mají také děti. Jen to jsem chtěla říct,“ řekla Zlatica Kušnírová, která se otočila směrem k obžalovaným.

Zsuzsová se až do dnešního dne před soudem hlavně usmívala.

Kušnírová také dále soudu popsala výhrůžky, které Ján Kuciak dostával. Oba mladé lidi varovala především před kontroverzním podnikatelem Kočnerem.

Matku zastřelené oslovila také obviněná Zsuzsová, která se ptala na důkazy, z nichž Kušnírová vychází, když ji obviňuje z vraždy. „Říká vám něco pojem presumpce neviny?“ zeptala se plačící ženy.

„Neseděli byste tady, kdybyste na vraždě neměli svůj díl viny. Byla byste se svou dcerou a já s Martinkou,“ řekla emotivně Kušnírová, která podle svých slov vychází z toho, co je uvedeno ve spisu k případu.

Alena Zsuzsová se rozbrečela poté, co Zlatica Kušnírová zmínila její dceru.

„Nikdy jsme neměli moc peněz, ale měli jsme charakter, své děti jsme vychovali jako slušné lidi. Ale přišli jsme o ně. Smrt dcery se nedá vyčíslit. Lidé včera zase řešili peníze, já jim je klidně všechny dám, jen ať mi vrátí Janka a Martinku,“ vypověděla ještě na závěr Kušnírová, která prý dodnes čeká na hovor od své dcery. Vyjádření na lavici obžalovaných rozplakalo také Zsuzsovou.

Před soudem promluvil také otec Jána Kuciaka Jozef, který se na úvod vyjádřil ke Kočnerovi.

„Když Ján konfrontoval Kočnera před kamerami s tím, že lže, tam to všechno asi začalo. Kočner už měl k dispozici nějaké informace o naší rodině, když mluvil o bratrech, musel vědět, že je nás více,“ vzpomínal Kuciak na tiskovou konferenci, kde Kočner vyhrožoval zcela veřejně tím, že se bude o mladého novináře zajímat a že se zaměří také na jeho rodinu a blízké.

Na svého bratra vzpomínal také Jozef Kuciak mladší. 

„Když k nám přišla Maťa poprvé, tehdy ještě Janko nebyl doma, protože se teprve odněkud vracel. Byla to moc hodná holka. Byla jeho první, a poslední...,“ rozbrečel se bratr zavražděného novináře.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:54 středa 13. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 29
  • 22
  • 22
  • 21
  • 19
  • 19