Kočner a Zsuzsová opět čelí obvinění z Kuciakovy vraždy. Soud zrušil osvobozující verdikt

Slovenský nejvyšší soud dnes zrušil osvobozující verdikt nižšího soudu nad dvěma obžalovanými v případu vraždy novináře Jána Kuciaka, při které byla v roce 2018 zastřelena i jeho snoubenka Martina Kušnírová. Specializovaný trestní soud se tak bude muset znovu zabývat obžalobou proti podnikateli Mariánu Kočnerovi, který si podle prokuratury Kuciakovu vraždu objednal, a také proti Aleně Zsuzsové, jež podle obžaloby zločin zprostředkovala.

Kočnera i Zsuzsovou soud první instance obžaloby zprostil loni v září. Pro to, že si slovenský gangster vraždu novináře Kuciaka objednal a Zsuzsová ji zprostředkovala, prý nebyl dostatek důkazů.

Nejvyšší soud ovšem osvobozující verdikt v úterý zrušil. A to v reakci na nové důkazy, které měla přinést analýza zpráv z aplikace Threema. Kočner se Zsuzsovou měli komunikovat v jinotajích, které se tak dost možná podařilo rozšifrovat.

Slovenský Nejvyšší soud zrušil osvobozující rozsudek pro Mariána Kočnera. Ten...

„Soud prvního stupně rozhodl předčasně a náležitě nezjistil skutkový stav a nevypořádal se se všemi okolnostmi důležitými pro rozhodnutí. Rozhodnutí náležitě nezdůvodnil,“ řekl předseda trestního senátu nejvyššího soudu Peter Paluda. 

Dodal, že nižší soud také nezohlednil některé důkazy, na což už dříve upozornili například právní zástupci rodin Kuciaka a Kušnírové.

Alena Zsuzsová

Kočner si v současnosti odpykává dlouholetý trest vězení za padělání směnek. Zsuzsovou zase loni v prosinci specializovaný trestní soud uznal vinnou ze zprostředkování jiné vraždy a vyměřil jí trest jednadvacet let vězení, tento rozsudek ale není pravomocný.

Ján Kuciak se snoubenkou Martinou

Nejvyšší soud zároveň potvrdil pětadvacetiletý trest pro Tomáše Szabóa, který měl vraždu Jána Kuciaka a jeho snoubenky vykonat.

Vražda Kuciaka a Kušnírové vyústila na Slovensku před třemi lety v rozsáhlé protivládní demonstrace a v politickou krizi. Z funkce premiéra nakonec odstoupil Robert Fico, jehož strana Směr – sociální demokracie po porážce v loňských parlamentních volbách skončila v opozici.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:58 středa 13. října 2021. Anketa je uzavřena.

  • 5
  • 5
  • 3
  • 3
  • 3
  • 3