Učitel a jogín: V kaluži krve ho našla manželka! Byla pro něj vším, říká kolega

Sám o sobě říkal, že je nejpřísnější učitel na škole. I tak ho většina studentů měla v oblibě. Cenili si jeho férového přístupu. Praktiky Jana K. (†73) se ale nezamlouvaly mladíkovi (19), který se rozhodl, že zkušeného pedagoga zavraždí tím nejbrutálnějším možným způsobem. Student, který měl problémy s prospěchem, učitele rozsekal mačetou za bílého dne v budově školy! V tratolišti krve Jana našla jeho manželka Ivana. Podle společného známého byla právě ona nejdůležitější osobou v životě zavražděného učitele. „Byla mu obrovskou oporou. Díky ní se stíhal naplno věnovat učení na škole, ale i józe,“ svěřil se Expresu zdrcený kolega.

Ve čtvrtek večer Expres informoval o tom, že zavražděným učitelem v Praze 4 je uznávaný lektor jógy Jan K., který na středním odborném učilišti učil se svou manželkou Ivanou. 

Právě ona ho měla najít ležet v kaluži krve poté, co na něj mačetou zaútočil devatenáctiletý student. „Měl celý obličej od krve a nehybně ležel,“ popsal pro CNN Prima News Jiří Freund, který na škole učí také.

Pyšný otec tří dětí Jan K. se kromě učení na učilišti dlouhodobě věnoval józe. Byl uznávaným lektorem a od 90. let až do své smrti šéfoval svazu českých jogínů.

„Znali jsme se jednadvacet let. Byl to člověk na vysoké úrovni. Dělali jsme spolu školení cvičitelů a různé další akce. Svaz vedl velmi dobře, měli jsme velkou členskou základnu. Schůze probíhaly v jeho bytě,“ popsal Expresu zdrcený kolega Herbert Konečný, člen výkonného výboru Českého svazu jógy.

Jan K. byl uznávaným učitelem jógy.

Manželka Ivana? Díky ní zvládal vše

Podle Konečného byla pro Jana K. vždy velkou oporou jeho manželka Ivana. 

„Hodně mu pomáhala. Měl v ní skvělé zázemí a ve všem ho podporovala. Díky ní se stíhal naplno věnovat svazu i učení ve škole. Do toho všeho zvládal ještě různá školení a akce,“ dodává kolega zavražděného učitele.

Jan K. se svou manželkou

Jan K. se s manželkou Ivanou věnoval také psaní knih a odborných článků. V roce 2020 se navíc zúčastnil 1. olympijských her v józe a obsadil 11. místo.

Všichni kolegové ze svazu jsou zprávou o jeho smrti naprosto zdrceni. 

„Takového předsedu už nenajdeme,“ nechal se slyšet Herber Konečný, který se s Janem K. měl sejít pár dní před jeho smrtí, ale z plánovaného schůzky nakonec sešlo.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:30 sobota 30. července 2022. Anketa je uzavřena.

  • 40
  • 17
  • 11
  • 10
  • 10
  • 8