Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pokrytecký signatář Anticharty, odpálil Zahradil Hrušínského. Ten na něj útočil kvůli ČT

    Janové Hrušínský a Zahradil si vjeli do vlasů. | foto: koláž Expresu

    Kolem Rady České televize je v posledních dnech mimořádně rušno, a to hlavně kvůli jejímu rozhodnutí odvolat kompletně celou dozorčí komisi. Své si s umělci, kteří se rozhodli bránit údajně ohroženou nezávislost veřejnoprávní televize, užívá hlavně radní Hana Lipovská. Do té se nejprve pustila herečka Aňa Geislerová a teď si kvůli ní vjel do vlasů principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský s europoslancem Janem Zahradilem. Hrušínský vytáhl všechen argumentační arzenál, tedy Evropskou unii, Čínu, Rusko, komunisty i zesnulého prezidenta Havla. Zahradil ale jeho vyjádření označuje za hysterický výplod signatáře Anticharty.

    „Řvou jako při televizní krizi v roce 2000. Znamení, že se něco děje správně,“ podotkl europoslanec a jedna z předních person ODS Jan Zahradil u příspěvku radní Hany Lipovské.

    Narážel tím na kritiky Rady ČT, mezi nimiž jsou nejvíce slyšet zhrzení umělci. A to nenechalo chladným jednoho z nich, právě herce Jana Hrušínského.

    Ten Zahradilův status sdílel na Facebooku a spustil salvu obvinění ze záškodnictví Evropské unii, podlézání Číně a spousty dalšího.

    „Jan Zahradil, protievropský poslanec Evropského parlamentu za ODS a předseda poslaneckého klubu, expert pro zahraničí, zvláště s přihlédnutím ke kontaktům v Číně. Ve vrcholné politice nám ho ODS drží od začátku devadesátých let,“ začal Hrušínský.

    „Řvouny v roce 2000 pan Zahradil myslí tehdejšího prezidenta ČR Václava Havla a statisíce myslících lidí, kteří nechtěli a ani dnes nechtějí, aby jim veřejnoprávní zpravodajství v České televizi cenzurovala soudružka a komunistická kandidátka Bobošíková. Dnešními řvouny myslí Jan Zahradil například Zdeňka Svěráka, Jiřího Suchého, Olgu Sommerovou, Libora Peška a stovky dalších osobností. Podobnou krizi v ČT jako v roce 2000 se nyní pokouší vyvolat Hana Lipovská a jí podobní, opět včetně soudružky Bobošíkové,“ pokračoval.

    Jan Hrušínský a jeho status o Janu Zahradilovi

    „Kvůli lidem, jako je Zahradil a Klaus, a jejich třicetiletému úsilí je v ČR důvěra k západním spojencům v EU nižší, než by mohla a měla být. Zahradil stojí fakticky pevně po boku pročínského a proruského prezidenta i premiéra. Jak by řekl pan kardinál Duka: Po ovoci poznáte je,“ zakončil.

    Jenže několika zmínkami o soudruzích, komunistech, Havlovi a třiceti letech úsilí nahrál principál Divadla Na Jezerce Zahradilovi na smeč.

    „Pane Hrušínský, děkuji za PR. Od vás tento výlev vlastně beru jako pochvalu. Jeden dotaz: Opravdu jste tenkrát komunistům podepsal Antichartu, nebo je to jen pomluva?“ napsal sarkasticky, na což Hrušínský odpověděl, že to pravda sice je, ale že byla jeho rodina pod tlakem komunistů.

    Zahradil podotkl, že ať je to, jak chce, herec nemá nárok na moralizování ostatních. Působí to podle něj pokrytecky a elitářsky.

    To ale nebylo vše. Dlouholetý europoslanec se k Hrušínského statusu hlouběji vyjádřil i na svém vlastním profilu.

    „Signatář Anticharty (dnes se ovšem dovolávající Havla) a ‚chřipečkář‘ Jan Hrušínský mi věnoval na Facebooku sáhodlouhý hysterický status, který stojí za napostování, protože skvěle odkrývá způsob uvažování části naší umělecké obce. Takové volné pokračování paní Geislerové. Zkrátka ‚drama queen‘, jako když vyšije. A k tomu jednoduchá myšlenková schémátka. Nebožtík Karel Gott věřil, že svět řídí ilumináti, tihle zase věří, že ho řídí agenti Číny a Ruska,“ vzkázal Zahradil.

    „Se slečnou Lipovskou se v mnohém neshodnu, zejména je mi cizí její vypjatý konzervatismus a jakýsi křesťanský fundamentalismus. Ale na tom, že se jako celkem renomovaná ekonomka chce podívat do hlubin hospodaření ČT, neshledávám jako koncesionář nic špatného a rozhodně ne ohrožení ‚nezávislosti‘ tohoto média. Hon, který je na ni pořádán na sítích a některých serverech, pak považuji za vysloveně odporný,“ dodal někdejší místopředseda ODS.

    Rada ČT mezitím včera zvolila novou dozorčí komisi, a to za hodně vypjatých podmínek, kdy se chvílemi zdálo, že se ani volit nebude. Do komise nakonec obsadila Evu Hubkovou, Petra Juchelku, Jana Lamsera, Michala Petrmana a Zuzanu Prokopcovou.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:16 pátek 26. března 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      151
    • Trapas
      20
    • Haha
      17
    • Tvl
      14
    • Sladký
      13
    • Cože
      12