Hřebejk: Zeman je Putinův přítel, kdo si od něj vezme metál, zaslouží si opovržení

Dnes večer proběhne na Pražském hradě slavnostní ceremoniál, během něhož prezident Miloš Zeman (77) předá státní vyznamenání za loňský a předloňský rok. Mnozí pozvaní hosté už dopředu avizovali, že kvůli válce na Ukrajině nedorazí. Někteří nepřijdou z toho důvodu, že nesouhlasí se Zemanovými dřívějšími názory na ruského prezidenta Vladimira Putina. Známý režisér Jan Hřebejk (54) všem vyznamenaným vzkázal, že pokud si přijdou metál převzít osobně, zaslouží si opovržení. „Zemanův přítel Putin vraždí nevinné lidi v cizí zemi,“ píše filmař.

Režisér Jan Hřebejk, který stojí za legendárním snímkem Pelíšky, je známý svým velmi kritickým postojem k českému prezidentovi Miloši Zemanovi. Často ho uráží na Twitteru a nyní filmař veřejně vyjádřil své nepochopení nad tím, že by někdo z vyznamenaných dnes večer šel na Hrad převzít si od Zemana metál.

Zeman je po dlouhá léta nejvýznamnější pátou kolonou válečného zločince a vraha Putina. Kdo si půjde převzít vyznamenání ve chvíli, kdy Zemanův přítel Putin vraždí nevinné lidi v cizí zemi, nezaslouží si než naše opovržení,“ vzkázal Hřebejk.

„Kdo neví, co se teď děje, je patrně naprostý ignorant nebo idiot,“ dodal režisér.

Mezi vyznamenanými je například herečka Jiřina Bohdalová, které Zeman předá nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva.

Seznam oceněných osobností původně obsahoval celkem 67 jmen. Prezident Zeman ale nakonec odmítl předat předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému Řád Tomáše Garrigua Masaryka kvůli rozhodnutí soudu o zrušení části volebního zákona. 

Medaili Za zásluhy se rozhodl po obviněních ze sexuálního napadení a obtěžování nepřevzít psychiatr a spisovatel Jan Cimický. Na pódiu nebude také judista Lukáš Krpálek, který svou účast na slavnosti nepovažuje za vhodnou kvůli válce na Ukrajině.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:00 úterý 5. července 2022. Anketa je uzavřena.

  • 158
  • 31
  • 9
  • 8
  • 7
  • 4