Hamáček se chce cestou do Moskvy vlámat do už otevřených dveří

Staronový šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček bojuje o své politické přežití. A pro plusové body je ochoten letět do Moskvy. Během pondělní tiskové konference řekl, že by rád přímo v ruské metropoli dojednal nákup vakcíny Sputnik V. Ruskou vakcínu by podle jeho slov ale předtím měla schválit EMA. Vše je přitom již dávno dojednané i bez jeho iniciativy.

Nakoupit ruskou vakcínu Sputnik V, nebo se spolehnout jen na omezené dodávky západních společností? To je otázka, která v posledních týdnech rozděluje Česko a jež stála nejspíše Jana Blatného post ministra zdravotnictví. Zatímco prezident Miloš Zeman by Sputnikem V nejraději už očkoval, Blatný chtěl vyčkat na schválení Evropské lékové agentury.

Nutno říci, že stejný postoj mají i jeho nástupce Petr Arenberger a premiér Andrej Babiš, kteří během páteční tiskové konference sdělili, že dokud EMA Sputnik V neschválí, nebude se touto vakcínou v Česku očkovat.

Během pondělní tiskové konference to samé zopakoval i Jan Hamáček. Ten navíc přiznal, že by už rád letěl do Moskvy a dodávky vakcíny dopředu domluvil.

„Nikdo v České republice nebude nikoho očkovat neschválenou vakcínou. Současně velmi vnímám, že probíhá schvalování vakcíny Sputnik v rámci EMA. Vnímám i aktivity různých států, zejména Německa a Rakouska, zajistit si dodávky této vakcíny poté, co bude schválená. Jsem přesvědčen, že bychom měli ukončit ideologickou debatu, jestli je to dobrá vakcína, nebo ne. O tom rozhodne Evropská léková agentura. Současně, v situaci, kdy nám padají dodávky vakcín ze západu a hrozí, že bude období očkování naší populace prodloužené, bych stál o to, abychom šli cestou jako Německo a kontaktovali Ruskou federaci a dohodli se na tom, že v případě, že bude ta vakcína schválená, Česká republika bude schopná a ochotná si ty vakcíny opatřit,“ sdělil Hamáček s tím, že by Česká republika měla být připravená.

A on by se o to rád postaral. „Jsem ochoten odcestovat do Moskvy se na tom dohodnout. Alfou omegou je, že bude vakcína schválená. Pokud bychom touto cestou nešli, hrozí, že budeme stát v koutě a celá řada západních zemí využije schválení EMA,“ dodal Hamáček.

Nebylo by to poprvé, kdy by Jan Hamáček dojednával nákup zdravotnického materiálu ze zahraničí. Jeho resort loni na jaře řešil nákup roušek a dalšího zdravotnického materiálu, jehož bylo nedostatek.

Nejvyšší kontrolní úřad před časem upozornil, že stát kupoval respirátory i za 777 korun za kus. Hamáček argumentoval, že úkolem Ministerstva vnitra nikdy nebylo zajistit plošný nákup osobních ochranných prostředků. Jen se této role ujal, protože podle jeho slov bylo evidentní, že Ministerstvo zdravotnictví ani jiná složka státu to nejsou schopny samy zvládnout.

Tentokrát ale jeho služby, zdá se, nebudou potřeba. Hamáček se chce vlámat do dveří, které jsou již dávno otevřené. Jednání s ruskou stranou započalo podle informací Expresu 11. února a nyní se vyčkává, až vakcínu Sputnik V schválí EMA, což by jako člen vlády měl vědět. 

„Nabídku na dodávku Sputniku už máme delší dobu. Můžeme mít okamžitě 300 tisíc kusů plus každý měsíc další dodávky. Samozřejmě pokud bychom nečekali na schválení EMA,“ sdělil Expresu premiér Andrej Babiš.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:43 úterý 10. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 40
  • 21
  • 6
  • 2
  • 2
  • 1