Koukalová & Konečný: Jak se z Hamáčka jako agenta v módu pokusu stal vlastizrádce bez důkazů

Včera server Seznam Zprávy přinesl supertajný zdroj ve výbušné kauze, kdy chtěl Jan Hamáček vyměnit výbuch ve Vrběticích za vakcíny Sputniku. Ani ne za hodinu se z tohoto supertajného zdroje vylíhl politický tichošlápek Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje, jenž měl na ministra vnitra údajně napráskat, že chtěl jet do Moskvy, a zároveň vyvrátil jeho plánovanou vlastizradu.

Mimochodem, pojmy vlastizrada a vlastizrádce se staly poslední dobou takovým českým klenotem, nahradilo to všechny urážky, kterými jsme doposud politiky častovali.

Kauza Jana Hamáčka je už ale celým přístupem totálně zdiskreditovaná, cesta necesta, záměr nezáměr, už i my jsme z toho sami Janek. Nicméně přejeme redakci Seznam Zpráv, aby se jim konečně podařilo jejich objev pořádně „vyfutrovat“ a vyřešit se ctí, i kdyby to nakonec mělo být u soudu. Obě strany, jak redakce, tak Hamáček, mají peníze na dobré právníky.

Už třetím dnem se Hamáček cítí jako na koni, což je patrné i z jeho tweetu směrem k redakci Seznamu a autorovi článku Janku Kroupovi, kdy oni naopak působí spíše tak, že se snaží hasit průšvih, než aby měli kauzu, kterou vypustili, pod kontrolou. I Janek Kroupa začíná ze své původní vlastizrádné linky couvat a v rozhovoru se Světlanou Witowskou v Interview ČT24 tvrdil, že hlavním motivem bylo Hamáčkovo plánování cesty do Moskvy.

Nebudeme spekulovat, která strana má více pravdu, ale je tu jedna zásadní věc, a to že Hamáček nakonec do Moskvy neletěl, tudíž se žádný čin, ani vlastizrádný, ani špionážní, ani vymyšlený nestal. Jestli to ministr vnitra plánoval nebo řešil s kolegy u stolu ve stylu „mám nápad“, to se klidně stát mohlo. Už 7. dubna ale bylo jasné, že nikam neodletí, a jestli byl Hamáček nějaký agent, možná jen agent v módu pokusu. Pointa je, že i kdyby si to ministr vnitra promyslel, nakonec to neudělal a to, co tvrdí Janek Kroupa, že se stát mělo, se nestalo.

Ministr vnitra občas působí jako bambula a těžko věřit tomu, že by byl takový hrdina, aby jel do Moskvy vyhrožovat Putinovi. Konstrukce redakce Seznam Zpráv se nijak ani neslučuje s tím, že by byl střelec, jenž riskuje svou kariéru. Chybí zde motivace a logika, jak by Hamáček vysvětlil, že přijel z Ruska s milionem vakcín, když v té době už média věděla o kauze Vrbětice a kdo to udělal.

Celá hra na agenta na nás nevrhá dobré světlo, Rusko se asi zase musí smát. Do konce voleb zůstane akorát stín nejen na partaji ČSSD, ale hlavně i na redakci, která s tím přišla.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:08 sobota 4. září 2021. Anketa je uzavřena.

  • 119
  • 28
  • 13
  • 6
  • 5
  • 2