Co si to dovoluješ, amatére, odejdi! Kalousek se pustil do Hamáčka kvůli nouzovému stavu

Vládě Andreje Babiše (ANO) se ve čtvrtek nepodařilo přesvědčit poslance a nedělním večerem tedy v České republice skončí nouzový stav. Po hlasování v Poslanecké sněmovně se na sociálních sítích strhla menší mela mezi ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) a Miroslavem Kalouskem (TOP 09).

Miroslav Kalousek sice před časem oznámil, že končí ve vrcholné politice, i tak je stále velmi hlasitým kritikem současné vlády. Na Twitteru se nově zaradoval, že i když se vzdal poslaneckého mandátu, nadále těší se velké oblibě.

„Když jsem rezignoval na poslanecký mandát, předpokládal jsem, že se sníží počet sledujících tohoto účtu. Realitou je opak. Sto osmdesát tisíc je číslo, které zavazuje. Velmi si vážím vašeho zájmu a budu se snažit, aby zde byl prostor pro kultivovanou diskuzi. Děkuji vám,“ napsal matador české politiky.

Slibovanou kultivovanou diskuzi ale Kalousek odmítl vést se současným ministrem vnitra Janem Hamáčkem, který si po čtvrtečním hlasování o prodloužení nouzového stavu rýpl do opozičních stran.

„Co si to dovoluješ? Kde v sobě bereš tu Babišovu nestoudnost? Bylo vaší povinností vyjednat s opozicí řešení, když vás komunisti opustili. Dalších opozičních stran je šest a vy jste to nedokázali ani s jednou! Amatéři, zemští škůdci! A ještě to budeš svádět na opozici?! Odejdi,“ napsal Hamáčkovi rozčílený Kalousek.

Netrvalo dlouho a přišla ostrá reakce i od ministra.

„Mirku, my bychom to možná s nějakou stranou dokázali, kdyby nepřišla tvoje TOP 09 s podmínkou, že buď se dohodnou všichni včetně SPD, nebo nic. Tohle bys nevyjednal ani ty,“ vzkázal současný šéf sociální demokracie Kalouskovi.

Ve hře je stav nebezpečí, je to slabší varianta nouzového stavu

Vláda se nyní upíná k pátečnímu jednání hejtmanů s premiérem Andrejem Babišem a vicepremiérkou Alenou Schillerovou. 

Hejtmani mají nabídnout plán, jak vzniklou situaci řešit. Od pondělí by tedy mohl platit buď nový nouzový stav, či stav nebezpečí.

„Jako hejtmani připravujeme vyhlášení stavu nebezpečí na území zmiňovaných krajů pro případ neprodloužení nouzového stavu po 14. únoru 2021. Stejný postup budeme navrhovat i ostatním krajům a Hlavnímu městu Praha na dnešním online mimořádném jednání v rámci Asociace krajů ČR,“ informoval pražský primátor Zdeněk Hřib.

„Tento nástroj krizového řízení je slabší právní oporou pro zavádění krizových opatření, než je nouzový stav. Je to ale příležitost k posouzení smysluplnosti dosavadních opatření,“ dodal Hřib.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 sobota 12. června 2021. Anketa je uzavřena.

  • 58
  • 51
  • 39
  • 19
  • 16
  • 14