Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    „Pokud by nyní vláda nejednala, budou na ulicích mrazáky na mrtvoly,“ varuje Hamáček

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula při přijímání nouzového stavu prohlásil, že přísná opatření budou platit dva týdny a pak by je rád postupně rozvolňoval. Podle Jana Hamáčka je to prakticky vyloučeno, vývoj epidemie nasvědčuje naopak tomu, že se opatření budou ještě více zpřísňovat. Na jejich dodržování má bedlivě dohlížet také policie, která podle ministra vnitra denně provede desítky tisíc kontrol.

    V posledních dnech se stalo smutnou tradicí, že s novými výsledky testů přicházejí zprávy o dalších omezeních, která se přímo dotknou životů lidí v České republice, kde aktuálně platí nouzový stav. „Vláda to přece nedělá pro srandu králíkům. Dělá to proto, že zjistila, že situace je opravdu špatná, na čemž jsme se mimochodem shodli i s opozicí, a pokud to neuděláme, náš systém to nezvládne,“ uvedl pro Novinky.cz Jan Hamáček, který neočekává, že by se situace měla v následujících týdnech nějak dramaticky zlepšovat.

    „Tady nám hrozí kolaps zdravotnictví. Reálně hrozí Itálie, hrozí New York. Chápu, že vláda v některých věcech dělá chyby, špatně komunikuje, ale základ je jasný: Pokud to neuděláme, budou v ulicích mrazáky na mrtvoly,“ popsal černý scénář ministr vnitra.

    Podle Hamáčka jsou současná opatření cílena k tomu, aby zastavila nárůst počtu nemocných a hospitalizovaných. Kdyby se podle něj čísla dostala na hranici osmi či deseti tisíc případů denně, české zdravotnictví zkolabuje.

    Zároveň šéf ČSSD přiznal, že si nemyslí, že by nouzový stav na měsíc stačil, podle jeho názoru bude zapotřebí ho následně prodloužit. Konec omezení v horizontu několika týdnů je podle něj už zcela nereálný.

    Hamáček rovněž potvrdil, že se policie zapojuje velmi aktivně do hlídání toho, zda veřejnost dodržuje vydaná nařízení.

    „Denně provádí tisíce kontrol, řádově čtyřicet tisíc. Každý den jde o sto padesát, dvě stě případů, kdy řeší nedodržování nařízení. Buď domluvou, nebo pokutou. Stále platí, že policie to může řešit v blokovém řízení,“ potvrdil ministr.

    A medical staff waits as patients from Paris and infected with the Covid-19...

    Policisté mají například v popisu práce kontrolovat, zda lidé využívají při vstupu do budov dezinfekce. Podobně jako to dělají v pražském metru. V budoucnu by mohli kontrolovat také dodržování částečného zákazu vycházení, který je podle Hamáčka zcela reálný.

    „V principu by to znamenalo, že by lidé chodili do práce, poté by si zajistili nákup nebo ty základní životní potřeby, a potom by zůstali doma. To je asi to nejradikálnější opatření, ke kterému můžeme sáhnout,“ řekl Hamáček.

    „Pokud to vyhodnotí odborná skupina tak, že je to potřeba, je možné to zavést. Každopádně podle mého názoru není prostor na nějaká meziopatření. Buď se ta další opatření povedou a zaberou, nebo už ten virus projde společností nekontrolovaně,“ dodal.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 8. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      75
    • Trapas
      62
    • Tvl
      33
    • Haha
      20
    • Sladký
      19
    • Cože
      17
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...