Snad to zvládneme?! Hamáček pohřbil červený svetr, zapochyboval, že Česko zvládne covid

Během první vlny pandemie koronaviru ukázal, jak by měl vypadat správný ministr vnitra. Jan Hamáček dodával Čechům odvahu během tiskových konferencí, na nichž vystupoval suverénně, klidně, odhodlaně. Teď se ale po ikonickém červeném svetru slehla zem. Poté, co všechny postrašil hrozbou mrazáků na mrtvoly, zveřejnil Hamáček šokující tweet. A zděšeným lidem měl co vysvětlovat.

„Matematika je bohužel neúprosná, pokud dnes přibude 14 tisíc nakažených, znamená to, že cca za 10 dní bude v jeden den potřebovat nově hospitalizaci 560–700 lidí, z toho 140–175 JIP. Prosím, dodržujte všechna opatření,“ vypočítal Hamáček včera.

To se nakonec stalo, vlastně je ještě hůř. Za středu přibylo bezmála 15 tisíc nově nakažených. V kontextu toho je ale ještě více šokující hashtag, kterým ministr vnitra svou poznámku na Twitteru opatřil.

„Snad to spolu zvládneme,“ napsal Hamáček.

Poupravené heslo „spolu to zvládneme“ bije do očí a šokuje. Šéf ústředního krizového štábu pochybuje, že si Česko dokáže s pandemií koronaviru poradit. 

„Hashtag ‚snad to spolu zvládneme‘ vejde do učebnic krizového managementu. (...) Následovat bude ‚asi to nezvládneme, ‚nezvládli jsme to a ve finále ‚kopeme hroby. (...) Nevím, jak výstižněji říct občanům, že jsme opravdu v p*či. (...) To rovnou napište, že jste to už vzdal,“ zní jeden z komentářů, jimiž znepokojení Češi Hamáčka zasypali.

Ministr vnitra vzápětí přispěchal s vysvětlením, že hashtag byl reakcí na to, jak včera Češi vzali útokem nákupní centra. To je na jednu stranu samozřejmě špatně, na druhou stranu by se to možná nestalo, kdyby vláda nerozhodla o uzavření nákupních center ze dne na den, zvlášť v období přicházející zimy.

Hamáčkovi rozhodně nepřidalo, že podobnou kauzu se strašením lidí vyvolal ani ne před dvěma týdny, kdy mluvil o mobilních márnicích v ulicích Prahy.

„Tady nám hrozí kolaps zdravotnictví. Reálně hrozí Itálie, hrozí New York. Chápu, že vláda v některých věcech dělá chyby, špatně komunikuje, ale to gros je naprosto jasné: Pokud to neuděláme, budou v ulicích mrazáky na mrtvoly,“ varoval tehdy ministr.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:45 pátek 19. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 18
  • 18
  • 17
  • 14
  • 13
  • 13