Hřebejk: ČT je poslední svobodné médium, Hamáček idiot a Lipovská nemocný přiblblík!

Středeční vyhrocené jednání Rady České televize nedalo mnoha lidem spát. Fakt, že radní Hanu Lipovskou na schůzi doprovodili dva bodyguardi z řad Policie ČR nepříjemně zaskočil například známého režiséra Jana Hřebejka (53). Filmař byl vytočený natolik, že se pustil do ostré výměny názorů s ministrem vnitra Janem Hamáčkem. Hřebejk, který pravidelně vyčítá prezidentu Zemanovi jeho vulgarity, nazval vicepremiéra „idiotem“ a Hanu Lipovskou zase „nemocným přiblblíkem“.

Mělo jít o běžnou schůzi Rady České televize. Jenže radní Hana Lipovská v úvodu jednání obvinila generálního ředitele ČT Petra Dvořáka ze střetu zájmů a na Kavčí hory dorazila v doprovodu dvou bodyguardů. Později se ukázalo, že šlo o přidělenou ochranku od Policie ČR.

„Policisté zde plní úkoly dle zákona, které souvisí s potenciálním ohrožením života a zdraví konkrétní fyzické osoby,“ uvedli policisté na Twitteru.

Toto vysvětlení absolutně nestačilo známému režisérovi Janu Hřebejkovi, který se na sociální síti podivoval nad tím, jak je možné, že byli policisté do budovy ČT vlastně vpuštěni.

„Já pro Českou televizi pracuji a byl jsem tam dnes pozván na rozhovor. Přesto jsem se, kromě jiného, musel prokázat platným negativním testem. Pro policisty už neplatí zákony a opatření?“ napsal na Twitteru Hřebejk a označil ve svém příspěvku ministra vnitra Jana Hamáčka.

Jste vážně idiot, píše Hřebejk Hamáčkovi

Netrvalo dlouho a Hamáček se ozval. Vicepremiér se pokusil režisérovi ještě jednou vysvětlit, co policisté v budově ČT dělali a proč se nemuseli prokazovat negativním testem na covid-19.

„Byli tam v rámci výkonu služby. Čistě teoreticky, kdyby tam hořelo, budete chtít potvrzení i po hasičích?“ zeptal se Hřebejka Hamáček.

V tu chvíli v režisérovi, který stojí za legendárním filmem Pelíšky, bouchly saze.

„Vy jste vážně idiot, to nelze nazvat jinak,“ napsal Hamáčkovi filmař.

„Tam se nastrčený a patrně nemocný přiblblík snažil doku*vit poslední svobodné médium a vy tomu poskytujete krytí. Co si od tohohle slibujete, ví jen pánbůh,“ dodal Hřebejk, který je známý tím, že mu vadí vulgarity u prezidenta Miloše Zemana. Když ale sprostě mluví on, je to zřejmě v pořádku.

„Já si od toho neslibuji nic, ale jak já, tak policie musíme postupovat podle zákona,“ odpověděl Hřebejkovi Hamáček.

Dvořák bude vysvětlovat údajný střet zájmů

Více než duo bodyguardů ale Hřebejka a spol. možná rozčílil výsledek jednání Rady České televize. Ve středu se totiž odhlasovalo, že generální ředitel Petr Dvořák bude muset do pátku vysvětlit svůj údajný střet zájmů.

Dvořák má pětadvacetiprocentní podíl ve firmě Gopas, od níž podle Lipovské Česká televize objednává školicí služby až za statisíce korun. Lipovská na jednání uvedla, že neprobíhá žádné výběrové řízení.

„Zákon o ČT takovou činnost výslovně zakazuje, bez ohledu na výši finanční transakce,“ uvedla konkrétně radní Lipovská.

Celou věc do 21. dubna prošetří i dozorčí komise Rady ČT.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:01 pátek 6. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 175
  • 63
  • 6
  • 5
  • 4
  • 2