Trest za Vrbětice? Hamáček zařídil hejtmanovi Netolickému odvolání

Před pár dny investigativní novinář Janek Kroupa ve své reportáži informoval o tom, že vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) měl v Moskvě výměnou za mlčení o kauze Vrbětice získat pro Česko milion dávek vakcíny Sputnik V. Předseda sociální demokracie to rázně odmítá a chce žalovat vydavatelství serveru Seznam Zprávy. Pardubický hejtman Martin Netolický, který v kauze figuruje jako klíčový svědek, byl ale teď Hamáčkem odvolán z čela dozorčí rady České pošty. V jeho funkci ho nahradí člen ODS a jihočeský hejtman Martin Kuba.

O odvolání Martina Netolického z dozorčí rady České pošty jako první informoval server Novinky.cz.

„V pátek ráno mi volal předseda Asociace krajů Martin Kuba s tím, že mu ve čtvrtek večer volal pan vicepremiér Hamáček a sdělil mu, že by měla proběhnout renominace, a požádal ho, jestli by to mohl vzít jako člen,“ řekl Netolický, který poté ihned kontaktoval Jana Hamáčka. Vicepremiér ale telefon nezvedal a ani nezavolal zpět.

„Napsal jsem mu pouze přes sociální sítě, poděkoval mu za spolupráci a popřál hodně úspěchů. Neodpověděl mi, ale podle Viberu jsem zaznamenal, že si to přečetl,“ svěřil se pardubický hejtman.

Netolický nechtěl spekulovat o tom, jestli jeho odvolání je důsledkem toho, že byl hejtman zdrojem, který server Seznam Zprávy zmiňoval v návaznosti na kauzu týkající se údajné domluvy s Ruskem o zamlčení vrbětické kauzy.

„K tomu můžu říct jenom to, že jsem mluvil pravdu,“ řekl Netolický, který také uvedl, že mu autor reportáže Janek Kroupa volal poprvé až ve středu odpoledne, první článek ale vyšel v úterý.

„Nevím, proč někdo spojuje svoje osobní dojmy, zážitky a vztahy s dozorčí radou. Nejsem zahořklý, ani nevím, proč bych měl být. Přijde mi to spíše úsměvné a baví mě to,“ dodal hejtman.

Konec Netolického potvrdil i sám Hamáček.

„Mohu potvrdit, že jsem dnes odvolal Martina Netolického z dozorčí rady České pošty. Místo je podle interních pravidel určeno pro zástupce Asociace krajů. Z tohoto důvodu ministerstvo navrhlo na člena dozorčí rady předsedu Asociace krajů Martina Kubu,“ vyjádřil se pro Novinky.cz předseda ČSSD.

Hamáček se s Netolickým sešel 15. dubna dopoledne na Ministerstvu vnitra. Mluvili spolu tehdy mimo jiné o záměru vicepremiéra jet do Moskvy kvůli ruským vakcínám Sputnik V. V rozhovoru pro iDnes.cz Netolický sdělil, že ale nebyla žádná řeč o vyšetřování výbuchu ve Vrběticích.

„Odmítám spekulace na téma Vrbětice, to jsem neslyšel, to mi neříkal,“ uvedl Netolický.

„Na úvod, kdy jsme si řekli, co je nového, mi říkal, že poletí do Moskvy. Ten obsah se týkal očkování, že tam chystá cestu. Toto tam zaznělo, to můžu potvrdit,“ popsal schůzku s Hamáčkem pardubický hejtman.

V reportáži novináře Janka Kroupy však stojí, že Hamáček chtěl v Moskvě s Rusy udělat výměnný obchod. Pro Česko měl získat milion dávek vakcíny Sputnik V za to, že bude ututlán výsledek vyšetřování výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích, k němuž došlo v roce 2014. Podle dostupných zpráv existuje podezření, že čin spáchali důstojníci ruské tajné služby GRU Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin.

Jan Hamáček chce od vydavatele Seznam Zpráv omluvu a 10 milionů korun za označení vlastizrádce a obvinění z nepodložených informací.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:40 sobota 4. září 2021. Anketa je uzavřena.

  • 20
  • 6
  • 1
  • 1
  • 0
  • 0