Hamáček hájí „kamufláž“, akci Vrbětice už ale do učebnic zapisovat nechce

Vicepremiér, ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček si stojí za tím, že akce Vrbětice je „fenomenálním úspěchem“ vlády, který bude jednou zapsán do učebnic. Teď své tvrzení opravil. „Po článku Janka Kroupy a reakci opozice připouštím, že z toho bude bramboračka,“ zhodnotil v rozhovoru pro Právo.

„Tvrdím, že pokud prezident Putin neví, komu dát Řád hrdiny Ruské federace, mám kandidáta, a to autora zmíněného nesmyslu. Jestli totiž někomu pomohl, tak Ruské federaci, kde se chytají smíchy za břicho,“ řekl k článku Janka Kroupy na webu Seznam Zprávy ministr vnitra Jan Hamáček, který si stěžuje na útoky opozice, novinářů i části spolustraníků.

„Během deseti dnů od 7. do 17. dubna jsem měl na starosti koordinaci asi nejsložitější bezpečnostní operace ČR, k čemuž jsem dostal pověření od premiéra. Museli jsme na základě informací o působení ruských agentů zkoordinovat reakci ČR, ochránit její zájmy. To se vše povedlo,“ pochválil se v rozhovoru pro Právo.

„Nechápu, proč muselo přijít to, že jeden server napíše naprosto neodzdrojovanou spekulaci, která celou věc vyhodí do vzduchu. Od té chvíle jsem označován za vlastizrádce, že jsem chtěl Rusům vykecat příběh za milion Sputniků. To je ten moment, kdy mě to zasáhlo osobně,“ poznamenal šéf ČSSD, který si říkal, že co ho nezabije, to ho posílí. Trpělivost mu došla v momentě, kdy se útoky začaly dotýkat i jeho blízkých a on se rozhodl bránit u soudu.

Rozporuplná vyjádření týkající se cesty do Moskvy Hamáček obhajuje s tím, že když jsou do věci zapojeny tajné služby a diplomacie, nelze vyložit karty na stůl. S oblibou o ní mluví jako o „kamufláži“, za níž byla snaha dostat z Moskvy do Prahy velvyslance Pivoňku.

„Potřeboval jsem pro stažení velvyslance do Prahy na konzultace nějaký důvod. Pan Pivoňka Moskvu opustil 14. dubna. Opakuji, že ta cesta v tom hrála nějakou roli, a zejména pak její zrušení. Pokud bychom ji zrušili předčasně, logicky by se Rusové ptali, proč jsme to udělali,“ vysvětlil ministr vnitra a dodal, že v plánu pak bylo povolání ruského velvyslance Zmejevského v pondělí 19. dubna s cílem předat mu seznam lidí k vyhoštění.

Argument o potřebě utajeného povolání velvyslance na konzultace ale zpochybnili jak bývalí diplomaté, tak zpravodajci.

„Po bitvě je každý generál. Dotazy, proč najednou odjíždí, by se asi objevily. Možná jsme to měli vymyslet jinak, lépe, ale tak jsme se dohodli,“ míní Hamáček, který nezastírá, že v rámci cesty do Ruska bylo v plánu i jednání o vakcínách. Ty podle něj měly sloužit spíše jako šikovná zástěrka.

„Sputnik byl nejlogičtější důvod pro cestu, aby byla důvěryhodná. Ve stejnou dobu byl v Rusku i saský premiér a jednal o Sputniku, o tom ale kritici mlčí. Primárně ale šlo o přesun velvyslance do Prahy,“ vysvětlil k cestě do Moskvy, která se sice nakonec neuskutečnila, Hamáčkovi však pořádně zavařila. Ničeho, ani s odstupem času, nelituje.

„Když jsem odcházel po čtrnácti dnech z ministerstva zahraničí, chytil mě jeden diplomat, kterého nebudu jmenovat, a říkal: Povedlo se vám něco, co se nepodařilo celých třicet let. Rozbít ruskou rezidenturu agentů,“ svěřil se v rozhovoru vicepremiér.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:37 neděle 12. září 2021. Anketa je uzavřena.

  • 39
  • 12
  • 8
  • 6
  • 1
  • 1