Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Z voličů si dělá dobrý den! Farský letí na půlroční stáž do USA: Rakušan mi požehnal, hájí se

    Poslanec Jan Farský (STAN) letí na na osm měsíců do Ameriky nás tady zachránit. | foto: Facebook Jana Farského

    Voličům dal Jan Farský (STAN) hodně svérázný dárek, když po měsíci v Poslanecké sněmovně hrdě oznámil, že odlétá na půlroční stáž do Spojených států. Na univerzitě v Oregonu má pracovat na projektu, na který získal stipendium. Na poslanecký mandát prý rezignovat nehodlá s tím, že na důležitá jednání přiletí, svůj plat pak nabídl neziskovkám.

    „Ve čtvrtek odlétám na půl roku do Ameriky. Fulbrightova komise podpořila můj projekt, který díky stipendiu této prestižní organizace dostanu možnost realizovat na Oregon State University,“ napsal na Facebook poslanec Jan Farský.

    „Je to pro mě obrovská pocta, ale také jedinečná možnost dál rozvíjet svou profesní dráhu. Mezi absolventy Fulbrightova stipendia patří klíčové osobnosti politického, akademického a ekonomického života, mezi kterými je i celá řada prezidentů, premiérů nebo nositelů Nobelovy ceny,“ doplnil ve svém příspěvku.

    „Půlroční stáž jsem konzultoval jak s předsedou STAN Vítem Rakušanem, tak i předsedou vlády Petrem Fialou. Jsem rád, že mě oba v mém dalším osobním i profesním růstu podpořili,“ hájil se Farský, který mizí měsíc poté, co začala fungovat nová vláda a zasedli poslanci.

    „Jako samozřejmost beru to, že v této souvislosti rezignuji na post předsedy klubu STAN a zároveň během svého pobytu v USA budu odvádět svůj poslanecký plat neziskovým organizacím, jako jsou Člověk v tísni, Paměť národa, Skaut,“ vyjmenoval poslanec, který tím voliče moc neukonejšil.

    „V případě zásadního hlasování v Poslanecké sněmovně, které by vyžadovalo mou osobní přítomnost, jsem připraven kdykoli přiletět zpět,“ slíbil Farský, jemuž teď lidé vytýkají sobeckost, touhu po vlastním prospěchu i ukázkový alibismus. Většina pak má za to, že by měl poslanecký mandát složit, protože obojí na sto procent dělat nelze.

    Poslanec Jan Farský (STAN) letí na půl roku do Ameriky, kde bude v rámci Fulbrightova programu realizovat svůj projekt na univerzitě v Oregonu.

    „Těším se, že naberu síly, nadhled, zkušenosti i vzdělání, čímž budu moci být naší zemi v budoucnu dále prospěšný,“ dodal ve své stati politik, jehož jméno figurovalo i na seznamu možných členů nového kabinetu, mluvilo se o něm jako o možném ministru obrany. 

    „Velmi mi vadí, že jste šel do volby předsedy poslaneckého klubu, že svůj odjezd oznamujete na poslední chvíli, a zejména vaše papalášské rozhodnutí podnikat kvůli sněmovním hlasováním desetihodinové lety, nemístně kryté slibem věnovat neziskovkám svůj státní plat za neodvedenou práci,“ vzkázala mu jistá Anna R., kterou jeho rozhodnutí dost zklamalo. 

    „Složte mandát, prosím, ať místo vás může pracovat někdo, kdo se práci poslance bude fakt věnovat,“ dodala.

    V této souvislosti se sluší připomenout slova kandidátů koalice Pirátů a STAN. 

    „Kandidát koalice se zavazuje, že v případě zvolení bude brát práci poslance, případně člena vlády, jako prioritu a zařídí si své ostatní aktivity (práce v samosprávě, studium, podnikání, výuka atd.) tak, aby výkonu funkce mohl věnovat dostatek času,“ píše se ve smlouvě obou koaličních partnerů. Farský byl za STAN a Piráty zvolen jako lídr této koalice za Liberecký kraj.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:58 středa 11. května 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      86
    • Cože
      5
    • Super
      4
    • Tvl
      4
    • Haha
      1
    • Sladký
      1
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...